2016. november 19., szombat

NEM JUTOTTAK EGYEZSÉGRE AZ UNIÓS ORSZÁGOK BELÜGYMINISZTEREI - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.19.


Nem jutottak egyezségre az uniós országok belügyminiszterei, egyelőre távolinak tűnik a kompromisszum a bevándorlás ügyében.

Időnként igen heves vita zajlott Brüsszelben, miután a soros szlovák elnökség előterjesztette javaslatát a közös menedékrendszer megújítására - tudósít a Reuters. A magyarok, a lengyelek és a szlovákok elutasítják a 160 ezer ember áttelepítését előirányzó megállapodást. A másik oldalon a németek, a svédek, olaszok és máltaikat a kötelező kvóták mellett vannak. Szlovákia az ún. tényleges szolidaritás mellett kardoskodik, azaz a keletiek nem fogadnának be menedékkérőket, viszont többet költenének a külső határok védelmére, illetve a kiutasítottak hazaszállítására. Az illetékes uniós biztos ezzel szemben azt mondja, hogy a szolidaritás minden nyelven ugyanazt jelenti, nem szabad engedni, hogy csupán szavakban nyilvánuljon meg, és nem lehet magukra hagyni a terhek javarészét viselő olaszokat és a görögöket ezzel a súlyos gonddal.

Bloomberg

A hírügynökség új összefüggésbe helyezi az unió digitális biztosának vitatott budapesti látogatását: arra utal, hogy a májusi út az oroszok burkolt befolyásával függ össze. Úgy ítéli meg, hogy az ügyben az orosz kapcsolatot és a Kreml hasznát cseppet sem lehet félvállról venni. Merthogy Oettinger annak a Klaus Mangoldnak a magán repülőgépét vette igénybe, aki sokkal inkább Moszkva-barát, mint Trump bármelyik tanácsadója, akit az orosz érdekek képviselőjeként mutattak be a nyilvánosság előtt. A cikk idézi a 444.hu értesülését, miszerint Orbán Viktor azért kívánt találkozni a német uniós politikussal, mert Paks 2-ről akart tárgyalni vele. Úgy tűnik, hogy előzőleg Oettinger, még az energia ügyek gazdájaként zöld jelzést adott a beruházáshoz. Egyébként pedig Mangold benne ül annak a Rothschild Banknak a felügyelő bizottságában, amely szeptemberben kedvező véleményt adott a magyar kormánynak a bővítésről. Ugyanakkor nem világos, az uniós biztosnak miért volt annyira fontos a vezető nélküli autókról tartott budapesti konferencia, hogy még a jó hírét is kockára tette érte, amikor egy ismert orosz lobbista gépén érkezett. A Bizottság semmi kivetnivalót nem talált a történtekben, ám az is tény, hogy a testület Paks kapcsán éppen most zárta le az újabb kötelezettségszegési eljárást. Folyamatban van ugyan egy másik felülvizsgálat az állami támogatások ügyében, de az már nem olyan vészes. Úgy tűnik, hogy Brüsszel csendben egy sor kompromisszumot tesz Európában az orosz energiaérdekeknek. A szakértők azzal foglalkoznak, hogy Moszkva miként támogatja a földrészen a szélsőjobbos erőket, viszont a Kreml számára fontos kérdések a színfalak mögött rendeződnek a technokratákkal. Putyin és emberei nem nyilvánosan boltolnak és ebből a szempontból igencsak fontos az a másfél óra, amit Oettinger a repülőgépen együtt töltött Mangolddal.

Spiegel

A brüsszeli Bizottság és Magyarország is védelmébe vette Oettingert, ám az út körül maradtak kérdőjelek. Annál is inkább, mert a vezető brüsszeli tisztségviselők tavaly óta chartergépekkel repülhetnek. Az európai zöldek szerint ugyanakkor aznap több menetrendszerű járatot is igénybe lehetett volna venni. Arról nem beszélve, hogy a politikus egyáltalán találkozhatott-e Mandolddal, aki Kreml-közeli, de nincs bejegyezve Brüsszelben orosz lobbistaként, miközben Oroszország tiszteletbeli konzulja Baden-Württembergben, Oettinger szűkebb hazájában. Az sem világos, mi volt az a digitális téma, amit a biztosnak ilyen sürgősen meg kellett tárgyalnia Orbán Viktorral. Hivatalos részről cáfolták, hogy kettejük között szó esett volna Paksról. Viszont meglepő, hogy az EU éppen most szüntette be a kötelezettségszegési eljárást a bővítés ügyében, ám a hírt csak jól elbújtatva hozta nyilvánosságra. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a történet azért jár személyi következményekkel Oettinger számára, mert a jelek szerint Juncker már nem akarja a Bizottság alelnökének kinevezni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.