2016. november 21., hétfő

OLYAN RENDSZERT AKARUNK, AMIT NEM A FÉLELEM VEZÉREL

INDEX.HU
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2016.11.21.


Hosszú Katinka a múlt kedden szólította fel lemondásra a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Gyárfást Tamást. Az elnök groteszknek tartotta a támadást, mert szerinte béke van a sportágban.
 
Hosszú Katinka lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő úgy érezte, ismét érdemes megszólalnia. Keményebb, mint valaha. Megemlíti, Gyárfás volt az első, aki visszavonulásra szólította fel 2008-ban.

Tovább

Az alábbi levél és az azóta tartó nyilatkozatháború mindenre utal, csak arra nem, hogy nyugalom lenne. Gyárfás mellett eddig egyedül a Kőbánya vezetőedzője, Turi György állt ki.

Cseh László pedig, akinek a panaszokat kellene vizsgálnia, a következőket tudatta.

„A velem megjelentekkel kapcsolatban egyelőre annyit szeretnék közzétenni. Tény, hogy reggel egyik úszótársammal telefonon megosztottam a keserűségemet, elmondtam neki, mennyire bánt, hogy ők úgy gondolják, nem tudom képviselni az érdekeiket. Közöltem vele, ha ez így van, akkor feleslegesen ülök az elnökségben, de ez egy baráti beszélgetés volt, nem hatalmaztam fel, hogy velem kapcsolatban bárkinek bejelentést tegyem. Ha valamikor is hasonló döntést kívánok hozni, azt magam fogom személyesen bejelenteni.” 

Hosszú most
ezt a levelet tette ki a saját oldalára.

„A hétvégén egyeztettünk az úszósport képviselői és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult helyzetről. Teljes mértékben egyértelművé vált, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazokat a dolgokat tekintjük fontosnak szeretett sportágunkban.

Mindannyian helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll.

A múlt héten felállított
bizottságokat nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő viszonyban vannak a meglévő rendszerrel. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Magyar Úszó Szövetség részéről szakmaiatlan és üres frázisok záporoznak felénk, illetve az egyetlen kritikáinkra érkező válasz a személyeskedés. Az úszó társadalom döntő része nem mer kiállni saját meggyőződése mellett, tudva, hogy az anonim problémafelvetés lehetősége nem biztosított.

Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét.

Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani. Hisszük, hogy egy sportszövetségnek a sportolókért kell működnie, nem pedig egy függőségen alapuló, kiszolgáltatott rendszert kell fenntartania.”

Kifejtették még, hogy korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert akarnak, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel. Fontosnak tartják, hogy a 2017-es hazai vb sikeres legyen és a magyar csapat jól szerepeljen, ennek érdekében mielőbbi változás szükséges. Szeretnének együttműködni a mindenkori sportvezetéssel, hogy a magyar úszósport az általa megérdemelt helyet foglalhassa el a világban. Közös egyetértésre jutottak az alábbi pontokban, melyeket a sportág demokratikus és sikeres működtetéséért terjesztenek a nyilvánosság elé.

  • Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására.
  • Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
  • Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
  • Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
  • Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását
  • Határozzák meg az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elveit.
  • Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.
Úgy összegeznek, hogy az általunk kívánt helyzet megoldásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése -– amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszótársadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret egy új korszaknak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.