2016. november 6., vasárnap

ÖSSZEVISSZA BESZÉL A KORMÁNYZAT A PHARAON-ÜGYBEN, ÜZLETI MEGFONTOLÁSOK ÍRHATTÁK FELÜL A NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZATOT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.11.06.


A csalás miatt nemzetközi elfogatóparancsok alatt álló Ghaith Pharaont a belügyminiszter, Pintér Sándor szerint be tudták azonosítani. A belügyi tárca politikai államtitkára viszont már nem tűnik ebben annyira biztosnak. Elkaphatják, ha Magyarországra lép, de vígan mulat a seregélyesi falunapon, és találkozik a miniszterelnökkel. Sőt, cégcsoportjának egyik tagja épp az Orbán Viktor házával szemközti ingatlant vette meg, illetve a miniszterelnök vejével is üzletelt. Az összevissza beszéd mögött olyan komoly üzleti érdekek állhatnak, amelyek felülírhatják az ügy nemzetbiztonsági kockázatait is.

Pintér Sándor belügyminiszter október 3-án levelet írt (PDF) a Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetének, Mohammed Abdulhadi Almatrafinak október 3-án, hogy a Ghaith Pharaonnal kapcsolatos hivatalos álláspontról tájékoztatást kérjen.

Ezen anyag alapján az Átlátszó mintegy két hete megírta, hogy az amerikai hatóságok a szaúdi milliárdost egy 1991-es bankbotrány miatt elektronikus csalással, panamázásra való szövetkezéssel, bűnpártolással és felbujtással gyanúsították, valamint körözték is. A levélben szerepel az is, hogy a Pharaonnal szemben indított FBI- és Interpol-körözések a mai napig érvényben vannak.
Csakhogy három különböző születési dátummal, ami miatt az Alkotmányvédelmi Hivatal többször kérte az FBI-t, hogy módosítsa a körözést, és egészítse ki azt „a felszínre került azonossági információval, illetve küldjék meg az érintett személy ujjlenyomatait”. Ez megtörtént, és mint Pintér Sándor írta, egyértelművé vált, hogy Ghaith Pharaon azonos azzal, akit az FBI keres, és akinek a tevékenységéről, Magyarországra történő beutazásáról soron kívüli értesítést kértek.
Mindezt az amerikai nagykövetség is megerősítette a 444-nek, mondván, hogy „az Interpol ún. red notice-ában Pharaon több személyazonossággal – két különböző születési dátummal és születési hellyel – is nyilván van tartva.” Ennek az lehet az oka, hogy a célszemély utazásaihoz többféle okmányt használ.

Kontrát Károly ehhez képest úgy nyilatkozott a Magyar időknek, mintha ez az azonosság még kérdéses lenne. Megjegyezte, hogy „amennyiben Ghaith Pharaon azonos azzal a személlyel, aki az amerikai hatóságok körözési listáján szerepel, és Magyarországra lép, azonnal elfogják”...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.