2016. november 3., csütörtök

SÜSSÜNK NAGYOBB TORTÁT!

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2016.11.03.


Megjelent a TÁRKI kétévente kiadott kiadványa a Társadalmi Riport 2016. Ezt mindig érdemes forgatni, szociológusok, közgazdászok és egyéb társadalomkutatók nyújtanak több tematikus blokkban érdekes elemzéseket hazánk és népünk állapotáról, illetve a zajló folyamatokról.

Számomra idén a társadalomszerkezeti tanulmányok voltak a legizgalmasabbak. Mint libertárius gondolkodású embert, természetesen nagyon érdekelt, hogyan látják a
középosztály, a magyar polgár helyzetét a kötet szerzői. Mint szociálisan érzékeny lényt (bár tudom, hogy egyes házi trolljaink ezt elvitatják tőlem) pedig a szegénység, a leszakadó rétegek állapota, kilátásai foglalkoztatnak.

A kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországon a társadalmi rétegek helyzetének megítélése kettős. Ez azért van, mert a kérdést kétféle módon szokás számba venni. Az egyik a jövedelem alapú megközelítés, ahol azt nézik, hogy a medián (átlag) jövedelemhez képest hányan keresnek többet, kevesebbet és mennyivel.

E szerint „A jövedelmi középrétegek relatív aránya Magyarországon viszonylag magas. 2014-ben a magyar népesség körülbelül háromnegyede tartozott a medián 60%-a és 200%-a közötti jövedelemsávba (a háztartások nettó ekvivalens jövedelmei alapján képzett rangsorban). Ebből körülbelül 16% volt az „alsó-közép” (medián 60%-a és 80%-a között), 32% a „közép-közép” (a medián 80%-a és 120%-a között) és mintegy 28%-a a „felső-közép” rétegek (a medián 120%-a és 200%-a között) aránya. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon a jövedelmi egyenlőtlenségek nemzetközi összehasonlításban nem tekinthetők extrémnek, akár az EU-, akár az OECD-országokhoz hasonlítjuk őket…” (Ld. Tóth István János hivatkozott tanulmányát, 77. oldal)

A másik számbavétel a fogyasztás oldaláról történik, vagyis azt nézik a kutatók, hogy az adott csoportnak mik a jellemző fogyasztási szokásai, hétköznapiasan szólva: mit engedhetnek meg maguknak az oda tartozó háztartások. Ezt háztartások kikérdezése során egy kérdéssorral mérik. A magyar helyzet így nézve – ne szépítsünk – pocsék...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.