2016. november 14., hétfő

SZOCIÁLIS PROGRAM NÉLKÜL NEM LEHET LEVÁLTANI ORBÁNT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KALMÁRSZILÁRD
2016.11.13.


Hárommillió ember nyomorog, ugyanennyi tengődik, félmillió elmenekült. Munkáshiány a nagyobb városokban, reménytelen munkanélküliség egész országrészekben. Magyarországon nem csak politikai válság, de mélyülő társadalmi és gazdasági válság is van. Kiutat kell találni ebből a reménytelen helyzetből, körvonalazni kell az ország szociális újjáépítésének programját, mert ha nem tesszük meg, végleg és visszafordíthatatlan módon leszünk Európa legreménytelenebb országa. 

Nagyon nagy a baj, azonban ez sajnos kevesekben tudatosul. Megtéveszti az országot egy elnyomó kormányzat kommunikációs hadigépezete és nincs ellenzék, amely határozott alternatívát tudna ezzel szembeállítani. Még a körvonalait sem látjuk annak a politikai programnak, amely Orbán leváltásáról szólna és túlmutatna a hangzatos közhelyeken. Aki ezt a válsághelyzetet annyival próbálja elintézni, hogy egyszerűen vissza kell lépni 2010-hez, az az egész ellenzéket viszi a biztos kudarc irányába. A 2004 és 2010 között lezajlott politikai rémálom közvetlen előzménye a mai rendszernek, akik abban meghatározó szerepet játszottak, egyértelműen Orbán Viktor és Vona Gábor szálláscsinálói voltak.

A demokratikus és szociális újjáépítés programja nem épülhet erre a rosszemlékű átmeneti időszakra, annak sokkal szilárdabb alapokra és valódi tömegbázisra kell helyeződnie. Nem csak a kormányt kell leváltani, a cél a Nemzeti Együttműködés Rendszerének teljes szétzúzása és újjáépíthetőségének megakadályozása kell legyen.

Ahhoz, hogy változás legyen, új többség kell. Még egy tökéletes rendszerváltó politikai program mögé sem állítható tömegbázis szociális követelések nélkül. Magyarországon három évtizede súlyos jövedelemhiánnyal küzdenek az emberek. A legtöbben felélték megtakarításaikat, tömegek vesztették el otthonukat, másoknak már reményük sem volt arra, hogy saját lakásuk legyen és elképesztően megnőtt az eladósodottság mértéke is. Ma az ország alsó harmadának esélye sincs arra, hogy a végrehajtók gyilkos öleléséből kiszabaduljon.

Nem csak a legszegényebbekről van már itt szó, a középosztály mind nagyobb része kerül bajba és szakad le visszafordíthatatlan módon...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.