2016. november 20., vasárnap

VIGYÁZZUNK RÁJUK - NE HAGYJUK, HOGY EMBEREK HALJANAK MEG A HIDEG MIATT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÉTHNÓRA
2016.11.19.


November közepe van, az ország egyes részein már esik a hó, a hó végére kemény fagyokat ígérnek. Ha valamikor, akkor most van az ideje annak, hogy emlékeztessük magunkat rá: emberek halnak meg azért, mert hideg van.

A tél eleje és a tél vége: ez a két időszak az, amikor a legnagyobb a veszély. Tavaly már októberben történt kihűléses haláleset, de idén is találtak már a Margitszigeten egy nőt, aki minden valószínűség szerint így halt meg.

Ebben az időszakban ugyanis, bár nincs még igazán kemény fagy, az emberi szervezet még nincs felkészülve a tartós hidegre, a tél végén viszont már elfárad, ezért nagyobb a veszély. És ezért kell épp most figyelnünk azokra, akik veszélyben vannak – mert ki tudja, figyel-e rájuk más?

Az emberi szervezet normális hőmérséklete 36 és 37 °C között van. Ha a testhőmérséklet tartósan ennél alacsonyabb fokon áll, akkor következik be a hipotermia, vagyis a kihűlés. Ehhez már az is elég, ha valaki hosszú ideig tartózkodik egy fűtetlen lakásban. 1-2 fokos hőveszteségnél már izomremegés, reszketés áll be, megemelkedik a vérnyomás, gyorsul a légzés. Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll, a szervezet hőszabályozása kimerül, és a testhőmérséklet folyamatosan csökkenni kezd, bágyadtság, álmosság vesz erőt az emberen. Csökken a vérnyomás, szívritmuszavar lép fel, majd eszméletvesztés következik. Ha a test hőmérséklete 27-28 fok közé csökken, végül megbénul a keringési rendszer, és beáll a halál. A kihűlés főként a gyermekeket, az időseket és a betegeket veszélyezteti.

A kihűlés talán az egyik legembertelenebb formája a halálnak. Embertelen, mert megelőzhető lenne, de mégsem vagyunk képesek megelőzni. Ha a rideg statisztikákat nézzük, borzalmas a helyzet. Csak a viszonyítás kedvéért: az elmúlt 10 évben több mint 2500 ember vált Magyarországon a hideg áldozatává. És ami még ijesztőbb – idehaza kiugróan magas a fagyhalál aránya a Kelet-Európa más országaihoz képest, ideértve Oroszországot is.

Azt fontos tudni, hogy a legveszélyeztetettebb helyzetben még csak nem is azok vannak, akik az utcán élnek. Hanem azok, akik fűtetlen otthonaikban vészelik át a telet. A KSH adataiból ugyanis az látszik, hogy míg hosszú távon a közterületen élők kihűlésének száma nem nagyon változik, az otthonukban kihűlt emberek aránya folyamatosan nő, 2011-ben már a halálesetek több mint fele saját lakásukban érte az embereket. Tavaly csak decemberben majdnem háromszor annyian haltak meg fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.