2016. december 24., szombat

A DÉZSÁS KARÁCSONYFA KEZELÉSE

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.12.22.



Lassan már unalmas közhely lesz itt a bejegyzéseim között, hogy az élő fenyő milyen divatossá vált az elmúlt években, de ettől még ez az állítás igaz marad, ám azt is rögtön hozzá kell tenni, hogy a dézsás fenyő szakszerű kezelése nem mindenki számára világos. Azért fontos erről pár szót ejteni, mert a legtöbben valamilyen zöld, környezetbarát gondolattól vezérelve vásárolnak vágott helyett élő fenyőt, ez az idea pedig nyilván csak akkor teljesül, ha a fenyő túl is éli az ünnepi időszakot, hiszen ellenkező esetben ugyanott leszünk, mint a vágott fenyővel, vagyis újévre egy halott növény marad a lakásban. Lássuk hát egyszerűen, gyorsan áttekintve, hogy mire figyeljünk, ha az élő karácsonyfa mellett döntöttünk!

Az első lépés természetesen a vásárlás, az élő fenyő esetében még az utolsó pillanatban sem vagyunk elkésve, hiszen a vágott fenyővel ellentétben ennek nem árt, ha már három hete az árus placcán trónol, persze abban az esetben, ha a szakszerű gondoskodást megkapta. Ez utóbbi néha elmarad az alkalmi árusítóknál, ezért azt tanácsolom, hogy élő fenyőt inkább inkább kertészetből vásároljunk, már csak azért is, mert utóbbi helyen biztosan szabályszerűen kitermelt, gondozott növényt kapunk. Biztos nem gyakori eset, de már hallottam olyanról, hogy az egyszeri árus gyökeresként árult fája valójában vágott fenyő volt, amit egy fél vödör gipszbe állítottak, a gipszet pedig öt centi földdel fedték be, szóval akár ezt is ellenőrizhetjük, ha a sarkon vesszük a fát.

Az is lényeges szempont, hogy az élő fenyő sorsa szükségszerűen a kiültetés a kertbe, vagyis amikor ilyen növényt választunk, azt nézzük, hogy a kertben milyen, mekkora, milyen igényű lesz. A nordmann fenyőből például hatalmas monstrum fejlődhet, ellenben a lucból akár alacsony sövény, szoliterként pedig formára nyírt bokorszerűség is kialakítható, vagyis az legyen a vezérlő szempont a faj kiválasztásakor, hogy a kertben mit szeretnénk majd kezdeni vele.

Ha ez lesz az első élő fánk, számítsunk rá, hogy a szállítása nem egyszerű, míg a vágott fenyő összekötözve bedobható a csomagtartóba, addig a dézsás fa földlabdája eleve 20-30 kg is lehet, eldönteni, elfektetni nem lehet, összekötözni nem ajánlott, vagyis személyautóban nem egyszerű hazacipelni, főleg, ha nagyobb példányt választunk. Élő fenyő esetén nem rossz ötlet házhozszállítást kérni (már ahol van ilyen opció) vagy eleve a neten keresztül megrendelni a növényt.

A hazavitt fát egészen Szenteste napjáig tartsuk a szabadban, akár a balkonon, akár a kertben. Szokás a gyerekek miatt a nagy napig eldugni a fát, élő fenyő esetében azonban az ablaktalan pince, garázs, padlás nem jó helyek, hiszen szüksége van fényre. A legjobb, ha egy huzatmentes, nem fagyzugos sarokba állítjuk a balkonon, teraszon, de kitehetjük a kerti örökzöldek közé is, hogy viszonylag védett helyen legyen, így akár még álcázni is lehet a gyerekek előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.