2016. december 29., csütörtök

BÁRCSAK LIBERÁLIS BEETETÉS LENNE A SZEGÉNYEK KÍGYÓZÓ SORA KARÁCSONYKOR A BLAHÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.28.


Kiszelly Zoltán, a Miniszterelnökségnek idén legalább 6,9 millió forintot számlázó politológus írta meg az állami pénzből fenntartott közmédia blogján, ahol tízezreket fizetnek egy blogbejegyzésért, hogy a Blahán hajnali 3-tól egy tál karácsonyi ételért sorban álló tömeg egy liberális lufi. Bárcsak igaza lenne.

Kiszelly szerint természetesen a baloldal tehet a szegénységről, és szerinte az Orbán-kormány, szemben a baloldallal, felszámolja a szegénységet. Kiszelly szerint ezt munkahelyteremtéssel és oktatással teszi.

Könnyű lenne Kiszelly blogbejegyzéséből most egy egyszerű fikázást írni, de inkább ragadjuk meg a lényeget, adjunk igazat abban, amiben igaza van, és cáfoljuk meg a hazugságait.

Valóban, ahogy a politológus is írja, a baloldali kormányok nem tudták a magyarországi szegénységet felszámolni. Sőt, a válság után még nőtt is a szegények száma. Valóban, az állam korábban költött pénzt arra (ha nem is milliárdokat, ahogyan Kiszelly írja), hogy szociológusok, társadalomtudósok terveket készítsenek a szegénység felszámolására. Amelyek aztán nem hoztak áttörtést. Kiszelly pusztán abban téved, hogy ez kinek a felelőssége.

Ugyanis ezekre a szociológusokra, szociális szakemberekre a legritkább esetben hallgattak a politikai döntéshozók. 2010 óta pedig nemhogy nem hallgatnak rájuk, hanem, pestiesen mondva, telibe kakilják a szakmai érveket.

Ma vidéken - jobb lehetőség nem lévén - a közmunka ténylegesen számos ember számára jelenti az életbenmaradást. De a közmunka semmilyen kitörést nem jelent: pusztán arra jó, hogy szegénységben tartson embereket, és látványosan bebizonyítsa, hogy az állam nem hagyja a munkához nem jutó embereket “henyélni”. Elenyésző azoknak az emberek száma, akik a közmunkából a valódi munkaerőpiacra tudnak kerülni. Az oktatási rendszerünkről pedig azt állítani, hogy az a szegénység felszámolását segíti, egyszerűen hazugság. Ezt pont az oktatási kormányzat vezetői írták alá, amikor a PISA teszt kapcsán azzal mentegették magukat, hogy az eredmények a szegények, avagy a cigányok miatt rosszak.

Kiszelly abban téved, hogy az oktatás, a szociális rendszer, az egészségügy átalakításával, az ellátások és szolgáltatások igazságossá tételével, ha nem is lehetne felszámolni a szegénységet, de csökkenteni lehetne azokat a károkat, amiket okoz, és amik most egyre gyűlnek, és évtizedekre teszik tönkre az országot. A szegénységbe beleszülető, abból kiutat nem találó, és egész életükben szegénységben élő emberek számát, a szegénységből való kitörés költségeit csökkenteni nem lenne óriási munka. Ha akarná valaki.

Valóban, a december 24-én sorba állók képe nem ad pontos képet az országról, és nem egy adat, de szimbólum, a valóság szimbóluma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.