2016. december 6., kedd

DONALD TRUMP ÁMOKFUTÁSA A VALÓSÁG ELLEN TÉNYLEG ALÁÁSHATJA A VALÓSÁGUNKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Mező András
2016.12.06.


...És ezzel megérkeztünk a legnagyobb hazugsághoz, ami nem más, mint maga Trump. Az amerikai politika már egy jó ideje arról szól, hogy hogyan lehetne elterelni a figyelmet a pattanásig feszült társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségről, az oktatás szétveréséről, az összefogás és együttműködés hazug, ideológiai alapú szétrombolásával atomjaira bomlasztott társadalom kétségbeeséséről. A legalkalmasabb eszköz erre nyilván a megvezetett társadalomban felgyülemlő stressz, félelem és a gyűlölet valamilyen más irányba való terelése. Ennyit tud a Trump-deal: ideig-óráig a megszokottnál szabadabb utat enged az amerikai társadalomnak a gyűlölködésre a bevándorlók, feketék, muzulmánok, melegek, tudósok és feministák ellen.
 
Ezt részben az alapvető emberi jóérzés által a gyűlölet és otrombaság megfékezesére tett kísérlet (a hírhedt political correctness, vagy PC) félresöprésével és hiteltelenné tételével teszi, például amikor egy mozgássérült emberen gúnyolódik, részben pedig a gyűlölet nyílt szításával, például amikor szexuális erőszaktevőknek hívja a mexikói bevándorlókat, vagy azt mondja, hogy az iszlám „gyűlöl minket”. És a kettő nyilván összefügg, amennyiben PC-ellenességét arra használja, hogy a gyűlöletet legitimálja.
 
Rengeteg embernek, és ez nem függ össze osztályhovatartozással, jövedelmi helyzettel, hatalmas élmény, hogy végre kieresztheti magából a feszültséget és frusztrációt, ami egyre csak gyűlik benne, és ezt bárkire rázúdíthatja, akiről azt mondja a nagy ember a tévében, hogy azok tehetnek mindenről, ami rossz. Trump a győzelem érdekében a legaljasabb és legsötétebb emberi érzelmeket szította fel, és ehhez minden eszközt bevetett, a szemétdombra hajítva nem csak bármilyen morális megfontolást, de az igazságra való törekvést is.
 
Ez a világ, ahol a gyűlölet fontosabbá válik, mint az igazság, és ahol egy politikus attól sikeres, hogy ezt a folyamatot erősíti, bármilyen eszközzel, rettenetesen ijesztő, és egyáltalán nem gondolom, hogy ünneplésre vagy bizakodásra adna okot. Ehelyett egyrészt arra kellene koncentrálni, hogy hogyan lehetne minél előbb megállítani ezt az ámokfutást, mielőtt még túl nagy kárt okoz, másrészt pedig arra, hogy hogyan lehetne megreformálni azt a könyörtelen társadalmi és gazdasági rendszert, aminek ezt a szélhámost köszönhetjük. És aminek, nem mellesleg, ő valójában nem kritikus kívülállója, hanem belterjes és feketeöves élharcosa.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.