2016. december 12., hétfő

FELADJA-E PUTYIN SZÍRIÁT?

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.12.11.


A világörökség részeként számon tartott, márciusban felszabadított szíriai várost, Palmirát ismét rohamozzák a dzsihadisták. Amint az várható volt, az amerikaiak szövetségesei által már jó ideje sikertelenül ostromolt iraki Moszulból, s részben a szír hadsereg által orosz és iráni támogatással eredményesen támadott szíriai Aleppóból, több ezer radikális iszlamista húzódott Szíria belső részébe.

Más települések mellett Palmira ellen is támadást indítottak, s ott stratégiai magaslatokat foglaltak el. Tankokkal, páncélos szállító járművekkel, korszerű amerikai fegyverekkel rendelkeznek. A polgári lakosságot sikerült kimenekíteni. A katonai műveletekben együttműködik az iszlám államszervezet, illetve az USA és Szaúd-Arábia által támogatott, a nyugati médiában felkelőknek nevezett al-Nuszra. A műveletek koordinálásához az elmúlt napokban a Facebookon és a Twitteren tömegesen létesített oldalakat is felhasználtak.
 
Riporter a háborúban
 
Mindezt az orosz állami tévé tudósítója jelentette vasárnap este. Jevgenyij Poddubnij és forgatócsoportja hónapok óta tartózkodik a térségben. Feltételezhetően azért képesek a szíriai hadsereg akcióiról gyakorlatilag testközelből, naponta beszámolni, mert mozgásukat az orosz katonai tanácsadók közreműködésével a szír hadsereg biztosítja. A riporter mindezt azzal igyekszik ellensúlyozni, hogy élő bejelentkezéseiben a moszkvai stúdióból rá nyomást gyakorló műsorvezetők kérdéseit gyakran azzal utasítja vissza: ezt nem tudom megerősíteni, mert ott nem jártam...
 
Ennek eredményeként az oroszországi tévénéző abban a kiváltságos helyzetben van, hogy eredeti tudósításokon keresztül követheti az eseményeket. A CNN, az Euronews és a többiek – egy-egy stáb alkalmi kiruccanásától eltekintve – általában amatőr, gyakran csak okostelefonnal készült, nem egyszer az Iszlám Államszervezet által célzatosan eljuttatott (!), manipulált képeket használnak a szíriai helyzetről kiadott, gyakran washingtoni keltezésű, hivatalos közlemények zanzásított közléseinek illusztrálására.
 
A jelenség egyáltalán nem új. Wisinger István: A televízió háborúba megy című kötetében írja, hogy a brit BBC megrendszabályozása, az újságíróknak a harctereken való mozgásának úgymond nemzeti érdekből történő korlátozása már 1985-ben megkezdődött. Az amerikai hírtelevíziók több fokozaton – úgynevezett hotel-tudósítások, katonai ellenőrzés melletti csoportos látogatások szervezése stb. – keresztül jutottak el addig, hogy a harmadik iraki háborúban „a televíziósok már lényegében fegyver nélküli, egyenruhás tagjai voltak a katonai egységeknek. Ők is csak szigorú szabályok szerint végezhették tevékenységüket (...), amelynek érdemi részével kapcsolatban nem lehetett illúziókat táplálni”...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.