2016. december 2., péntek

FRANCIAORSZÁGRA ÉS AUSZTRIÁRA FIGYEL EURÓPA - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.02.


A vasárnapi osztrák választásokat elemzi a New York Times. Mint írják, az a kérdés, messze túl Ausztrián is, hogy újabb állam csatlakozik-e a többi feljövőben lévő európai nacionalistákhoz és populistákhoz, illetve hogy Hofer lemásolja-e Trump váratlan sikerét?
A politikusnak jó esélye van a győzelemre, utána pedig a Szabadságpártnak áll a zászló a hamarosan következő parlamenti választásokon. Akkor pedig az ország egy újfajta jobboldali párt szorításába kerül, éppen akkor, amikor Magyarországot a tekintélyelvű Orbán Viktor irányítja, és a franciáknál Le Pennek futhat be. Ilyen körülmények között európai jelentőségű a párharc Van der Bellen és Hofer között. Az FPÖ jellemzője, hogy elitellenes, továbbá az elit, a külföldiek, az iszlám és a globalizáció ellen van. De mindenekelőtt szemben áll a szociáldemokraták és a Néppárt alkotta rendszerrel. Ily módon példával szolgál az új jobboldal számára a földrészen. Ami az amerikai hatást illeti, a szabadságpártiak felbátorodtak, másfelől viszont felébredt a haladó tábor. Így megvan minden kilátás, hogy a balliberális oldal kerekedik felül. De a helyzet mutatja, mekkorák is a gondok az osztrák politikában.

Washington Post
1. A vezércikk arra figyelmeztet, hogy messze nem olyan ártalmatlan az orosz beavatkozás nyugaton, mint ahogyan azt sokan gondolják. Itt van pl., hogy a NATO-tag Magyarországon orosz ügynökök egy neonáci félkatonai szervezettel közösen gyakorlatoztak. A bizonyítékok még nem teljes körűek, de kizárnak minden kétséget. Oroszország titokban támogatott egy fegyveres mozgalmat, amely a fasizmust akarta visszaállítani. A leleplezés zavarba hozta a magyar kormányt, amely az egyik leginkább Kreml-barát vezetés a földrészen. Orbán Viktor zsíros energiaügyletet kötött a Putyin-rezsimmel és ellenezte az uniós szankciókat. Nem éppen a hála jele, hogy az orosz titkosszolgálat a jelek szerint arcátlanul dolgozott a szélsőséges alternatíva sikerén. És akkor még ott van Montenegro, ahol az oroszok állítólag puccsot készítettek elő. Tapasztalt elemzők azt mondják, egészen példátlan, ahogyan Moszkva megpróbál káoszt előidézni a NATO-hoz kapcsolódó országokban. Olyan rendszerre utal, amely szabad folyást engedett a titkos műveleteknek, mert arra számít, hogy a gyenge és megosztott nyugat nem vág vissza. Amíg nem bizonyosodik be, hogy téves ez a teória, addig további bajkeverésre kell felkészülni az orosz megbízottak részéről.
2. A kommentár úgy látja, hogy mindössze 25 év elteltével odalett a nyugat sikere, az autokrácia ideje közeledik. Negyedszázaddal ezelőtt, a Szovjetunió szétesésével kimúlt a kommunizmus, úgy látszott, hogy végképp győzött a liberális demokrácia. Csakhogy visszatértek és egyre erősebbek az autokrata rendszerek, a demokrácia defenzívába szorult. Az Egyesült Államok is visszavonul, lásd Aleppot, ahol az oroszok bombáznak, az amerikaiak ugyanakkor nyilatkozatokat adnak ki. A világban a terepet egyre inkább Oroszország, Kína és Irán veszi át, három, feljövőben lévő autoriter rezsim. Ugyanilyen jeleket mutat Magyarország, Bulgária, de még Lengyelország is. Lehet, hogy hamarosan szétesik az unió, mert terjednek a Brexithez hasonló mozgalmak. Az elemzés azonban rámutat: lehet, hogy Trump ki akar vonulni a nemzetközi válsággócokból, csak éppen a globális biztonságot nem lehet fenntartani az Egyesült Államok nélkül. A következmény csakis a káosz lenne, az USA nem vonhatja ki magát ..

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.