2016. december 27., kedd

ÍGY FÉKEZD MEG A FASISZTÁDAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.26.



Még nem esett el a liberális demokrácia és a szabad világ, de szorongva várja, hogy a szélsőjobb elfoglalja a világot. A fasiszták pontosan ezt az érzést keltik, hogy ezt megállítani nem lehet. A liberálisok is úgy érzik, hogy nincs ellenszer, nincs recept. De ez nem így van.
Öngyilkos stratégia annak elfogadása, mintha alulról jövő népmozgalom állna a világ fasizálódása mögött, ami ellen nem lehet mit tenni. Tévedés, hogy a liberalizmus lejárt, és nem lehet mást tenni, mint szembenézni ezzel, és várni, hogyan foglallják el sorban a világot. A liberalizmus válsága maga ez a gondolat, amit a szélsőjobboldal és az orosz propaganda terjeszt.

A valóság az, hogy a liberalizmus válsága mindössze annyi, hogy nem használja az alkotmányos eszközöket és kötelezettségeket, amelyek a liberális demokrácia alapjai. A demokrácia joguralom, és a válságát az okozza, ha nem hasnálja a jogot. Maguk a liberális demokraták nem tartják be, nem veszik komolyan az alkotmányos alapokat, és önként lemondanak arról, hogy számon kérjék őket.

Ez a világ fasizálódásával szembeni recept lényege. Használni kellene az alkotmányos jogokat és eszközöket, számon kellene kérni az alkotmányokban rögzített jogokat, és azok megsértése esetén szankcionálni kellene azok megsértőit. Egyszerű példával élve, ha az Európai Unió következetesen használta volna és számonkérné az uniós jogokat Magyarországgal szemben, akkor már nem lenne Orbán-rendszer.

Vagy ha lenne, akkor az Unión kívül, és nem lehetne egy legitim alternatíva az illiberális rendszer mások számára. Nem lehetne az emberek, a választók elől elrejteni ezeknek a rendszereknek a lényegét. Ebben az esetben igazi választás elé kerülnének a szavazók, hogy mit választanak: szabadságot és jogot vagy a diktatúrát és önkényt. Az osztrákok megértették, hogy ez a választás lényege, nem a menekültek sorsa.

De ez most elhomályosul. Ennek oka, hogy bár próbálták számon kérni Orbánon az uniós jogok, az alapszerződés, az emberi jogok (sajtószabadság, stb.) megsértését, de nem alkalmazták következetesen a jogot. Eltűrték, hogy packázzon velük és hülyének nézze őket. Nem merték vállalni a jogok számon kérésének következményeit, a jogokkal szemben politikai döntés született. És ez a liberális demokrácia halála.

Ugyanez történt Amerikában is. Az amerikai alkotmány következetes betartása esetén Trumpot diszkvalifikálni kellett volna az elnökválasztási kampányban, mert olyanokat mondott és hirdetett meg, amelyek ellentétesek az amerikai alkotmánnyal. Faji, vallási alapon történő megkülönböztetés és jogtiprás meghirdetése nem a szólásszabadság része, mert sérti az amerikai alkotmányban védett egyenlőséget és emberi jogokat.

A liberális demokrácia válsága az, ha elfogadja azt a hazugságot, hogy ezek a politikai korrektséget sértik, és nem a tételes alkotmányos jogot. Azt mondani, hogy valakiket a vallásuk alapján kitiltunk Amerikából, az nem a politikai korrektséget sérti, hanem az alkotmányt. Aki alkotmányellenes programot hirdet, az nem lehet amerikai elnök, de még jelölt sem. Azonnal diszkvalifikálni kellett volna...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.