2016. december 19., hétfő

ÍGY VEHETED ÉSZRE, HA A GYERMEKED NEM LÁT JÓL

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.12.19.



Az újszülött baba még csak fényeket és árnyékokat érzékel, az éleslátása csak lassan, fokozatosan alakul ki. Hogyan vehetjük észre, ha a látásfejlődéssel valami gond van? 

Dr. Szekeres Mártát, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szemészeti centrumának főorvosát kérdeztük a témában.



Melyek az első, látással kapcsolatos reakciói egy babának?

Dr. Szekeres Márta: A csecsemő körülbelül hathetes korától kezdi megtanulni és használni a látás képességét. Úgy élesedik a látása, hogy a látóhártyáján keresztül az éleslátás helyére fókuszál, ami első stabil pontként az édesanya szeme. Ez azt jelenti, hogy a baba szoptatás közben az édesanyja szemét kezdi nézni, pontosabban a szemébe néz. Ilyenkor, mivel az első pár hónapban a szemeknek még nem teljesen összerendezett a mozgása, egy-egy pillanatra eltérhet a két szem mozgása egymástól. Ezt láthatjuk úgy, hogy a gyermek kancsalít, ami ebben az esetben még semmi gondot nem jelent. A babák 3-4 hónapos korára alakul ki ugyanis a kétszemes együttműködés. Ha a gyermek még ekkor is kancsalít, az mindenképpen kórosnak számít.

Mit figyeljen meg a szülő pontosan?


Dr. Szekeres Márta: A csecsemőknek sokszor széles-lapos még az orrnyergük, így az orruk mellett nem látszik ki a szemfehérje. Ez gyakran csak azt a benyomást kelti, mintha a gyermek kancsalítana. Nagyon fontos azonban, hogy a szülő megfigyelje a szemek állását, a szemmozgást, hogy megy-e oldalra, minden irányba a gyermek szeme. Ugyanis, ha a néhány hetes baba szeme észrevehetően nem áll párhuzamosan (állandóan kancsít), illetve valamerre nem mozog az egyik szeme, akkor azonnal gyermekszemészhez kell fordulni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.