2016. december 19., hétfő

LEHETEK HOZZÁD TELJESEN ŐSZINTE?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Szabóné Erdős Gyöngyi
2016.12.19.



...Mondhatnánk kevésbé cizelláltan azt is, hogy az ember az elmúlt események felidézésében folyamatosan és vég nélkül változtatja a tények aprócska vagy nagyobbacska részleteit. Magyarán szólva hazudozik, mint a vízfolyás. Ezt, ha nem is tudjuk ennyire pontosan, azért általában sejtjük, főleg másokról, különben minek csüngenénk, a Hazudj, ha tudsz sokadik évadának ismétlésein. Egyénileg és együtt is átírjuk, átformáljuk azt, ami történt, a tényeket. Persze feltéve, hogy vannak tények. Hány szemtanú kéne? Szegény helyszínelők, pláne, ha ők is emberből vannak. A memóriakutatók szerint már önmagában az, hogy az események sorából egyet felidézünk, megváltoztatja bizonyos szempontból azt az emléket, kicsit lesimít, kicsit koptat rajta.

Az emberi kapcsolatok összes formájában folyamatosan, végtelenül sok információ áramlik közöttünk. Rengeteget beszélünk, és miközben ezt tesszük, az arcunk, a hangunk, a testünk egy-egy másik információs csatornán locsog. Ezek mindegyike aláhúzza, kiemeli, megerősíti, megkérdőjelezi, de mindenképpen árnyalja és gazdagítja a szóban elhangzottakat...

...Sokadik nekifutásra is Popperes válasz jut eszembe, ha kérdeznie kell, hogy lehet-e velem őszinte, nyilván nem olyan a kapcsolat kettőnk között, hogy rendszeresen és bizalommal megosztanánk életünk belső ügyeit, akkor meg? Pont most fog ezzel a kérdéssel átugrani a kettőnk közti szakadékon? Jól meggondolta ezt? És vajon hogyan gondolta?

Ha eddig nem volt, hát most sincs elég bizalmunk egymáshoz. Ennek nyilván van oka. Talán nem csak az, hogy ritkán találkozunk, nem vagyunk topon a másik életének szereplőiből és eseményeiből, pláne a mindennapiakból. Manapság nemigen vannak szabad vegyértékeink, túl elfoglaltak, túl leterheltek, túl önzők, túl cinikusak, túl számítók vagy kiábrándultak, figyelmetlenek és érdektelenek vagyunk ahhoz, hogy a napi rohanás közben egy valódi, tartalmas, terhelhető, időtálló kapcsolat alapjait lerakjuk, csak úgy mellesleg működtetni és ápolni kezdjük, védjük és virágoztassuk. Lehet, hogy túl őszinte voltam? Elnézést kérek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.