2016. december 8., csütörtök

JE SUIS KOKERO

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.07.


 Szabó Zsófi férjhez ment.
Az esemény nagyszabású és örömteli volt, alig vetett árnyékot rá a szomorú tény, hogy az újsütetű férj cigány származású.
Nem is felejtette el ezt megemlíteni akinek csak módja volt rá, szinte lemosva a pályáról Rogán Tonyát a szakadmány helikopterével, hiszen helikoptert naponta láthat az ember, ha felnéz az égre, míg magyar celebet cigányhoz férjhezmenni ritkábban.
Szabó Zsófi - aki egyébként Buga Jakab lánya, aki a Tenkes kapitánya című hajdani sorozatban vitézkedett - kötelességének érezte megvédeni párját, házasságát és nem utolsó sorban saját magát, mert elkövette azt a bűnt, hogy cigányhoz ment hozzá.
Ezenközben belegyalogolt Kisgrofó lelkébe, aki hagyományos életvitelű cigány családban él, melyet még nem csapott meg az emancipuncik füstje, ahol még rend van és az asszony nem ül asztalhoz, mikor a férfiak esznek, hanem kiszolgálja őket.
Lehet erre azt mondani, hogy szörnyű elmaradottság, de ne feledjük, nincs még száz éve sem, hogy a magyar faluban sem volt divat a nők egyenjogúsága, ott is állva ettek az asszonyok, évszázadokra visszamenően.
Szabó Zsófinak ez új volt, ezért aztán, amikor meghallotta Kisgrofó néprajzi fejtegetéseit, rámutatott az ujjával, és azt mondta, hogy az ilyen szégyent hoz a cigányságra - ezért később bocsánatot kért.
De ez még az esküvő előtt volt, ma már nem tudna rámutatni, mert egyik kezével tartja a tányért meg a kenyeret, másikkal fogja a villát, azzal pedig nem hadonászunk, ugye...

Nagyon aranyosan, nagyon őszintén mondta el a véleményét, adja az ég, hogy képes legyen kitartani párja mellett a magyar társadalom határtalan és végtelen jóindulata dacára is, de azért nekem nem tetszett a dolog egy része.
Az a része, amikor azt fejtegette, hogy a cigány ugyanolyanok, mint a magyarok, angolok, amerikaiak.
Szóval, nem olyanok, hanem magyarok.
Magyar cigányok, évszázadok óta itt élnek, magyar az anyanyelvük, nagyrészük nem is beszéli ősei nyelvét, itt van otthon, ez az ő hazája, ez az ő kultúrája, kicsit felturbózva a cigány ősök kultúrájával.
De attól, hogy el tudja játszani a "Szimfónia három húrú hegedűre és ceglédi kannára" című művet, ő még magyar, Józsi se tud különbet produkálni nyirettyűn és köcsögdudán.
Arról nem is szólva, hogy az angolnak, az amerikainak van egy országa, melyet hazájának tarthat, a cigánynak ilyen nincs, az ő ősei itt élnek párszáz éve, márpedig valahova tartozni kell, és ők ide tartoznak.
Nem tetszik esetleg?
Akkor is, és ezen nem segít, ha gyűlölöd őket, még az sem, ha úgy teszel, mintha nem léteznének, hiszen a tényeket nem lehet letagadni, a társadalom nyolc-tíz százaléka cigány vagy félcigány származású - ahogy Zsófi mondta volt roppant szakszerűen: félvér.
Amikor kiderült, hogy a Jobbik egy prominense zsidó származású, nagy volt a megdöbbenés, ha ma hirtelen kiderülne, hogy kinek az ereiben csörgedezik cigány vér, hát sokan állhatnának neki hegedűt tanulni, merthogy ahhoz a vér szava jól jön ugyan, de gyakorolni se árt...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.