2016. december 1., csütörtök

KÁR VOLT ÖRÜLNI, TRUMP GYŐZELMÉVEL SOKAT KOCKÁZTAT AZ ORBÁN-KORMÁNY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.01.


Kit hívott fel már Donald Trump, és miről beszélgettek? Az elmúlt hetekben szinte minden ország vezetőjét ez a kérdés foglalkoztatta. És nem meglepő módon szinte mindenki, akit Donald Trump felhívott, arról számolt be, hogy országát nagyra becsüli és támogatja az Egyesült Államok leendő elnöke. Míg Magyarországot elsősorban Orbán Viktor és Donald Trump beszélgetése foglalkoztatta, érdemes a híváslistát és a hívások időzítését régiós perspektívában is megvizsgálni.

Összehasonlító telefonológia

Két hete, közvetlenül a Putyinnal való telefonbeszélgetést követően Trump beszélt Petro Porosenko ukrán elnökkel, és az
utóbbi elmondása szerint maga hozta szóba az Ukrajna elleni orosz agresszió témáját. Pár nappal később pedig a lengyel elnökkel, Andrzej Dudával beszélt, és az Egyesült Államok egyik legfontosabb régiós NATO-szövetségesét megerősítette abban, hogy az Egyesült Államok az erős kapcsolat fenntartására törekszik.

Mindez annak tükrében válik érdekessé, hogy Donald Trump a kampányban azzal keltett feltűnést, hogy az oroszokkal való kibékülést, a szankciók eltörlését, a Krím Oroszország részeként való elismerését, és Európában kevésbé aktív, a NATO-t háttérbe szorító kül-és védelmi politikát ígért - tagadta továbbá azt az egyértelmű tényt, hogy Oroszország katonailag beavatkozna Ukrajnában. Természetesen az első diplomáciai telefonbeszélgetésekre nem érdemes politikai mélyelemzést alapozni. Biztosnak tűnik ugyanakkor, hogy a kampányban Oroszországhoz számos személyes, üzleti, és politikai szálon
kapcsolódó elnöknek nem lesz olyan könnyű barátságot kötni az orosz elnökkel, mint azt sokan gondolják...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.