2016. december 17., szombat

KI HARCOL, KI ELLEN SZILVIÁBAN?

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.12.15. 


Sokan panaszkodnak, hogy a szíriai helyzettel foglalkozó cikkek csak összekavarják az olvasókat, mert senki nem mondja meg világosan, hogy kik is harcolnak ott, ki, kivel van, ki, kinek az ellensége. A felvetés jogos, hiszen aki most azt állítja, hogy ő tudja, ki áll a jó, ki a rossz oldalon – hamis kártyákkal játszik. Legfeljebb azt a kérdést lehetne feltenni, hogy kinek, milyen joga van arra, hogy fegyvert használjon. Ám ezt a felvetést, a felelet kínos volta miatt, a legtöbben átugorják.

A Vzgljad (Nézőpont, Pillantás, Nézet, Vélemény) című orosz üzleti újság még 2015 októberében megkísérelte összeállítani, hogy akkor ki kivel barátkozott, ki harcolt, ki ellen Szíriában, illetve Irakban. A piros nyilak a szemben állásra, a zöldek az együttműködésre utalnak. A nyilak vastagsága ennek mértekkét érzékelteti. Az ábra szövevényes volta önmagában is mutatja a helyzet bonyolultságát. Maga a szerkesztőség is jelezte, hogy csaknem lehetetlen feladatra vállalkoztak. Mindenesetre az orosz nyelvű szöveg megértését segítendő, ideírom a jelmagyarázat fordítását. (Ha a fenti 'ábra' szóhoz kapcsolt linkre kattint az olvasó, akkor nagyobb képen is tanulmányozhatja a helyzetet.)

– Középen, fekete: Iszlámállam-szervezet

– Balra fent, zöld: Aszad Szíriai Hadserege

– Jobbra fent, bordó: Iraki Hadsereg

– Alatta, narancs: kurd csoportok

– Alatta, világossárga: Hezbollah

– Alul, barnás: Az iráni Iszlám Forradalom Őrizőinek Hadteste

– Alul, balra, világosszürke: Szabad Szír Hadsereg felkelői

– Fölötte, sötétszürke: különféle radikális terrorista csoportok (Pl.: An-Nuszra Front, Iszlám Front, Az Iszlám Hadserege stb.)

Az ábrákban az imádkozó kéz mellett az adott csoportban uralkodó vallási felfogást jelzi: siíták, szunniták, alaviták, kurd jeziditák, szalafiták)

BOMBÁK: mely állam gépei, mely csoportokat bombázták. PIROS NYILAKBAN EGYMÁST KERESZTEZŐ TŐRÖK: közvetlen fegyveres összecsapások. PIROS NYÍL: fegyveres összecsapástól mentes szembenállás. ZÖLD NYÍL: szövetségesi kapcsolat. AZ ÉRINTETT ORSZÁGO ZÁSZLAI balról jobbra: Katar, Szaúd-Arábia, Oroszország,USA, Izrael, Törökország.

A csillagok jelentése: *Nem hivatalosan. **Törökország csak a szíriai kurdokat bombázza. Az iraki kurdokkal a törökök aránylag jó kapcsolatot tartanak (2015. októberi helyzet.) ***Az USA felfogása szerint. Amerika 500 millió dollárt fordított a Szabad Szír Hadsereg kiképzésére, amely önálló ellenzéki haderőt képvisel. Szíria és Oroszország azonban azt állítja, hogy semmi különbség nincs köztük és a terroristák között. ****Az Iszlám Forradalom Őrizőinek Hadteste Irán elit katona-politikai alakulata. Hivatalosan nincs jelen Szíriában, de sok megfigyelő tanúsítja jelenlétüket. Többek között az aleppói úton veszítette életét Huszein Hamedani tábornok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.