2016. december 13., kedd

KULINAK MÉSZ KI, NEM FŐNÖKNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.12.13.


Rengeteg szó esik arról, milyen válságot jelent a magyar építőiparban az, hogy a benne dolgozók külföldön vállalnak munkát. Ma első kézből olvashatjátok, milyen is egy Ausztriába hetente ingázó villanyszerelő élete. Ütvefúró ugyanis így él és dolgozik. Tanulságos poszt következik.
 
„Villanyszerelő-segédként mentem ki Ausztriába egy fillér nélkül. Nem részletezem, itthon mi van, tudja úgy is mindenki, a többszörös fizetésért megyünk ki.
 
Temporär büro intézte, szállást fizetik, 1600 nettó kézbe. Svájctól nem messze vagyunk.
Ugye úgy tudtuk, hogy Linz környékén leszünk, majd a szerződés aláírása után derült ki, hogy 300 km-el arrébb lesz a munka egy 4 csillagos hotel kivitelezése villanyászatilag a feladat. Ami azért nem mindegy.
 
Pár szót az árakról. Lidlben, Aldiban vagy Empreiss-ban kell vásárolni. Zsömle 10 darab 1 euro, sütőolaj literje egy euró. Fölvágott 150 g 1 euró, darálthús 0,5 kg 3,5 euró. Sör 0,87-től a csillagos égig...
 
Kaját én otthonról vittem + konzerv 350-550 Ft / darab otthon bárhol veszed.  Tehát én csak zsömlét veszek kint, meg vizet. Semmi extra. Hazajárás hetente busszal Münchenből 30 euró Budapest Keletiig, vissza ugyanannyi.
 
Úgyhogy mese habbal, hogy nem lehet hazajárni hetente. Havonta egy kiló megy el ön fenntartására, a többi megmarad.
 
Minden aljamunkát te csinálsz
 
A munkára visszatérve: kulinak mész ki, nem főnöknek. Tehát minden aljamunkát te csinálsz, amit a német / osztrák kollegák nem csinálnak meg.
 
Első nap tisztázni kell, mikor van a munkaidő vége, mert különben úgy jársz, mint én: délben szólnak, hogy 5-ig leszünk, 5-kor pedig hogy 7-ig, utána megemlítik, hogy maradj még egy fél órát. Ezután tudod mondani, hogy a góréval megegyeztünk, 18.00-kor lépek. Utána mindegyik tudja, hol a helye.
 
Ilyen helyre vagy villanyszerelő zseni menjen, legalábbis olyan, aki tényleg benne van a témában, és van kézügyessége, vagy olyan, aki jól beszél németül.
 
Előbbi esetben majd rámutogatnak, hogy mit kell csinálni, az elvégzett munkára meg Perfekt vagy Passt mondanak. Utóbbi esetben, ha valamit nem tudsz, megmutatják, hogyan kell, de utána neked kell csinálni.
 
Kérdezz meg valamit háromszor, mert úgyis mindent újraszereltetnek, ha nem tetszik a végeredmény..."
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.