2016. december 29., csütörtök

MAGYAR TINIK KÜLFÖLDÖN: BARÁTSÁGOKTÓL A SULIIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.12.29.



Negyedik, utolsó részéhez érkezett a külföldön élő magyar gyerekeket bemutató sorozat (illetve ez így nem teljesen igaz, de ez legyen az újév meglepetése), melyben a Frankfurti mesék blog szerzője, Gabuschka kérdezett az első két részben kisebbeket (itt és itt pótolható, ha valaki nem olvasta volna), majd az előző részben már tiniket arról, hogyan élték meg a külföldre költözést.


„A sorozat befejező, negyedik részében tovább mesélnek a „nagyok”, azaz a 13 évesnél idősebb határátkelő gyerekek. Ebben a részben szó esik többek között a barátokról, a beilleszkedésről vagy akár a kedvenc ételükről.
Mivel ők több évet éltek Magyarországon a költözés előtt, mint a fiatalabb válaszadók, így jobban látják a két ország között a különbségeket.
Mielőtt rátérünk a válaszokra, röviden bemutatnám ismét a szereplő gyerekeket:
Anna
17 éves, Németországban él. Úgy tűnt a válaszai alapján, hogy nagyon negatívan élte meg a költözést, el is mondta az interjú végén, hogy miért vannak ilyen érzései.
„A történet érthetősége érdekében elmondanám még, hogy Magyarországon az ország második legjobb gimnáziumába járok (Anna eredetileg említette az iskola nevét is, de szeretném, ha nem lenne könnyen beazonosítható a személye, ezért változtattam meg a szöveget. – a szerk.), ezek után nyilvánvaló az, hogy mennyire nagy váltás és negatív változás volt az iskola, ahova az elmúlt 2 évben jártam.
Nyáron véget is ért ez az időszak, és nagyon-nagyon boldog voltam, hogy soha többet nem kell odamennem. Az új iskoláról még nem tudok nyilatkozni, de mint említettem, máris jobban érzem magam ott, mint előtte és az is jó, hogy egy kicsit újra érnek városi impulzusok.” – foglalta össze.
Ben
16 éves, Ausztriában él. „Elöljáróban annyit, hogy 2015 márciusában költöztünk ki. Ő még pont le tudta zárni a 8. osztályt Magyarországon, otthonról ballagott el, az itteni iskola „8. osztályába“ csak 2 hónapot járt.
Természetesen elöször az újdonság varázsával hatott az új ország, az új iskola, az új emberek. Csak késöbb -  talán a nyári szünet miatt is - jelentkezett a hiányérzet. Tény, hogy egy nagyon jó osztályközösséget hagyott maga mögött és sok kedves barát került távolabb. De mivel Bécs mellett élünk, ezt igyekszünk áthidalni.
Most másfél év elteltével egyszerübb, nyugodtabb a helyzet, szerintem megtanulta értékelni az itteni lehetöségeket és összeköti azokat az otthoni jó dolgokkal. Ez a mi kis Osztrák-Magyar Monarchiánk.“ – írta a bemutatkozó emailben Ben apukája.
Benedek
14 éves, 5 éve él Spanyolországban a Costa del Sol-on él családjával, és a Földközi-tenger látszik az iskolája ablakából.
Misi
15 éves, három éve él Németországban.
Mit szoktál játszani a barátaiddal? Hogyan ment a beilleszkedés?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.