2016. december 31., szombat

REJTÉLYES TÁRSASÁG VESZI ÁT A HATALMAT WASHINGTONBAN?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: neocohn
2016.12.30.


Bármennyira aggódtunk is, a baj megtörtént, de még az is lehet, hogy jól jövünk ki belőle: Donald Trump leendő elnökségében az a legjobb, hogy addig sem Hillary Clinton igazgat. Igen, rosszul voltunk a lehetőségtől, hogy egy nagyhangú, kiszámíthatatlan, protekcionista demagóg és crony kapitalista költözik a Fehér Házba, de azért lássuk be, nem rossz hír, hogy elbukott egy kínos ügyektől roskadozó, patetikus hazudozó, aki végig érzékeltette, hogy neki kvázi jár ez a job. Hát, nem.
Ráadásul Trump eddig látható döntései vegyes képet mutatnak, vannak aggasztó és reményt keltő lépései is, a katasztrófa mindenesetre még nem látszik. Rossz hír, hogy az Exxon-főnök Rex Tillerson személyében kifejezetten Putyin-közeli figura kerül a külügy élére, ahogy szintén Putyin-barátnak tartják Michael Flynn-t, az új elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját (arról már nem is szólva, mennyire kínos, hogy stratégiai főtanácsadónak az alt-rightos Steve Bannon-t választotta). Rossz hír, hogy komolyan veszi saját kereskedelem-ellenes kampányát, és 45 %-os vámmal “védekezne” a kínai dömping ellen.
Jó hír, hogy Trump mégsem vonulna vissza az izolacionizmus sáncai mögé, keménykezű külpolitikára készül, hadd gondolkodjanak kicsit Amerika iszlamista, kommunista és egyéb ellenségei. A tengerészgyalogos-kormány azt üzeni a világ maradékának, hogy Washington – az előző nyolc évhez képest – ismét az erőben érdekelt. Jó hír, hogy Trump beszólt a fanatikusan Izrael-gyűlölő ENSZ-nek, és jó, hogy átköltöztetné végre az amerikai nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe, mégiscsak az Izrael fővárosa. Jó hír, hogy nem dől be a nyomasztó klímahisztériának, és bár sose állította, hogy nincs globális felmelegedés (az igazán nagy kérdés az, hogy az ember okozza-e, és van-e értelme pl. a párizsi megállapodásnak), azért nem éppen meggyőző, ill. vitatott tények alapján még nem hajlandó beáldozni a termelést, az ipart, a prosperitást.
Az pedig egyenesen remek hír, hogy az oktatási tárca várományosa, Betsy DeVos a “köz”oktatás helyett a minél privátabbat részesíti előnyben, így a Friedman-féle iskolai vouchereket, a szabad iskolaválasztást, a gyerekek felszabadítását az állami agymosás alól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.