2016. december 13., kedd

SEGÍTSÉG! BETEG A GYEREK!

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.12.13.


Itt van a tél, és sajnos ez nem (csak) arról szól, hogy nagy pelyhekben hull a hó, tükörsimára fagy a tó, és a bágyadt napsugár fényében melegednek a cinkék a tuja tetején. Ahogy bejött a hideg, nyirkos idő, sok gyerek bekap valamilyen vírust, és az iskolában tanulás helyett aléltan fekszik a nappaliban a kanapén. Lázas, köhög, fáj a torka, és már legalább fél csomag százas zsepit elhasznált. A szülők ilyenkor mindent megtesznek, hogy a kicsik fájdalmát és lázát csökkentsék. Jó megoldás erre a Nurofen termékcsalád, mely három hónapos kortól bármilyen korú gyermeknél alkalmazható.
 
A betegség jelei
 
Általában torokfájással kezdődik, amely 1-2 napig tart. Ezután, vagy ezzel párhuzamosan kezdődik az orrfolyás, orrdugulás, és a száraz köhögés, amely rendszerint a negyedik-ötödik napon lép fel, és gyerekeknél akár 2-3 hétig is eltarthat. Kísérő tünet lehet még az általános levertség, gyengeség, tüsszögés, égő érzés a torokban, az orrban, és a fülfájás is.
 
Hogy történt a fertőzés?
 
A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel – vagyis tüsszentés vagy köhögés útján – terjednek a levegőbe kerülve. De kézfogással, esetleg a beteg gyerek által érintett tárgyak (játékok, evőeszközök, kilincsek) közös használatával is tovább adhatók, főleg ha nincs rendszeres kézmosás beiktatva a napi rutinba.
 
Lázcsillapítással kapcsolatos teendők
  • gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről, figyelj a kiszáradás jeleire (száraz száj, lepedékesnyelv, kevesebb vizelet, beesett kutacs, aláárkolt szemek, könnyek hiánya)
  • ne adj a gyereknek nehezen emészthető ételeket, helyettük például az alábbiak javasoltak: levesek, pürék, turmixolt ételek vagy párolt zöldségek
  • ne öltöztesd alul/túl, ruházata könnyen szellőző legyen, és ne izzadjon be
  • indokolatlanul, orvosi utasítás nélkül ne adj neki antibiotikumot – vírusok okozta megbetegedések ellen nem hatásosak és rontják a bélflóra működését
  • ne vidd közösségbe
Mivel?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.