2016. december 16., péntek

TÍZEZER MENEKÜLT GYEREKNEK VESZETT NYOMA

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: Szekeres Zsolt
2016.12.16.


A képen egy szíriai menekült kislány látható...
Hivatalos becslések szerint 2015-ben tízezer kísérő nélküli kiskorúnak veszett nyoma Európában. Nagy felelősségünk van abban, hogy a gyerekekkel valóban gyerekekként bánjunk, máskülönben könnyen cinikus bűnözők kezébe lökjük őket.
Október végéig idén 8026 gyerek adott be menedékkérelmet Magyarországon, közülük 1202-en kísérő nélküli kiskorúak voltak, vagyis olyan gyerekek, akik szüleik vagy más felnőtt nélkül kényszerültek elhagyni hazájukat. A statisztikák alapján a menekülők közel harmada gyerek, akiknek többsége fiatalabb, mint 14 éves.

Családtól elszakítva


A kísérő nélküli kiskorúak ellátása Magyarországon – a jogszabályok szintjén – európai összehasonlításban is kiemelkedő. Így fordulhat elő, hogy az integrációs szerződés idei eltörlése óta az övék az utolsó olyan csoport, amely még a menekültként vagy oltalmazottként való elismerés után is számíthat a magyar állam segítségére.

Ha egy menedékkérőről bebizonyosodik, hogy kísérő nélküli kiskorú, akkor őt Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a menedékjogi törvény alapján a fóti Károlyi István Gyermekközpontban helyezi el. A gyerekeknek a gyámhivatal gyermekvédelmi gyámot rendel ki, akinek az a feladata, hogy végigkísérje az eljárást és védelmezze a kiskorú gyermek jogait.

A kísérő nélküli kiskorúak ügyében a menekültügyi eljárást soron kívül kell lefolytatni, amelynek nem szabad a gyermek jogait sértenie. Ez egy nehéz feladat, mert az eljárásnak egyszerre kell gyorsnak és gyermekbarátnak lennie, vagyis alkalmasnak kell lennie arra, hogy a gyermek mindenek felett álló érdekeit érvényre juttassa és lehetővé tegye, hogy minden lényeges körülményre fény derüljön.

A BÁH ügyintézőinek más szempontokat is figyelembe kell venniük a döntéskor, mint amikor felnőtt menedékkérő ügyében járnának el. A kiskorúakat például az embertelen bánásmód veszélyén túl akkor sem lehet visszaküldeni származási országukba vagy más államba, ha ott nincsen működő gyermekvédelmi rendszer, amely képes lenne garantálni biztonságukat és jogaik érvényesülését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.