2016. május 1., vasárnap

RÉGEN VOLT, HOGY IS VOLT? A KISVASÚT

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.05.01.


"Rákosi elvtárs 60. születésnapján egész népünk meg van győződve arról, hogy Rákosi elvtárs vezetésével hazánk végre a helyes útra tért. Arra az útra, amely nem más népek elnyomása és leigázása felé mutat, hanem amely a szabad és a szabadságukért s a békéért és demokráciáért küzdő népekkel együttműködve hivatott biztosítani hazánk további felemelkedését még fényesebbé, még dicsőbbé tenni a világban a magyar nevet! Ez az út, amelyen Rákosi elvtárs vezet bennünket." (Gerő Ernő)

Úttörőknek kisvasútja
Úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan,
Fák alatt ma messze indul, völgyből hegyre néz.
Mennyi gyermek útrakelhet énekelve hosszan,
Kis vasúton messze menni édes mint a méz.
 
A lelkes és rendkívül izgatott szerző (lásd. recski kényszermunkatábor) biztos nagyon kedvelte a medvéket. Rajongása ellenére az úttörők kisvasútjának pöfögése nem biztos, hogy kísértetiesen hasonlít az említett medveszuszogásra. Mivel a poéta élő állapotában írta meg kedves kis versikéjét, valószínűleg soha nem is hallhatott még ilyesmi szusszantásokat a háta mögül.
 
A halálra rémült mozdony a fák alól a hegyre néz. Szegény dugig tele van tömve izgága úttörőkkel. Lemondóan sóhajt egyet. Hosszú, nehéz napnak néz elébe, több, hangoskodó turnussal jól megtömve.
 
Vonaton messze menni egészen biztos nagyon kényelmes tevékenység lehet, bár ha ennyi gyerek szorong rajta, nem valószínű, hogy ez olyan édes lenne mint a méz. A költő szándéka azonban teljes mértékben méltányolandó. Ha már megjelent a mackó, mint szusszanás, akkor legyen a közelében elegendő mennyiségű méz...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.