2016. július 7., csütörtök

EPER ÉS VÉR (AVAGY A BÉKE ESÉLYE ÉS NÉMI TERMÉSZETRAJZ)

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.07.07.


Az ügyükben mákszemnyit sem kételkedő – az élő liget, a lombjaikkal árnyat és oxigént adó fák életéért és persze az ilyen környezethez ragaszkodó emberekért több mint száz napja küzdő – magabiztos ligetvédők „hisztériáját” emlegetik. Mármint az illiberális hatalom mostanára hisztérikussá vált, a lizsébe betonnegyed-projektet álmodó nyaloncai. Nem csoda persze, ha pánikba estek. Van is mitől tartaniuk. A saját erejüktől, a gátlástalanságuktól.
 
Tegnap reggel félszáz rendőrautóval több száz készenléti s más rendőr vonult fel, körülvette a városligeti Kertemet, hogy erővel eltávolítsa a Közlekedési Múzeum után onnan is a békésen demonstráló ligetvédőket.
 
Miért is? Csak azért, hogy elkezdhessék a „munkát” (a körüldeszkázást, azután a fák kivágását és a bontást) – a budapestiek négyötöde által kifogásolt Liget Projekt nevű újabb „izé” jegyében. Mert ugye meg kellene építeni a múzeumi negyed beton monstrumait ahhoz, hogy a regnáló hatalom megszállhassa és kisajátíthassa magának Buda Várát...
 
Az erődemonstráció látványos fordulata volt a védősisakba és láthatósági mellénybe bugyolált kopaszok – itt is ők az őrző-védők? – hadának felvonulása, hogy bentről is „biztosítsák” a terepet, és az előre bejelentett demonstráció passzívan ellenálló résztvevőit és bicikli-barikádjukat eltávolítva utat nyissanak – egy munkagépnek.

Ismerős volt ez az egész. Kísértetiesen hasonlított a Szabadság téri Gábrieles-sasos régebbi „izé” építésénél látottakhoz. De az efféle erőkön kívül volt még más is, ami miatt sokaknak lehetett déjavu érzése: a kivitelező kérésére ugyanaz a VIII. kerületi jegyzőnő adta ki a birtokvédelmi határozatot és pont úgy is hirdettette ki a végzést – a papírt kifüggesztve, aki látja, hát látja, aki nem, az meg nem – a felsorakozott rendőrök jelenlétében, mint aki, és ahogyan, bő két éve a Szabadság téren tette. A végrehajtást itt is rögvest megkezdték. Persze, a fellebbezést meg sem várva, annak ugyanis nincs halasztó hatálya. Akkor se, ha a határozatról előre sejthető, és utólag, amikor már késő lesz, egy bíróságon akár be is bizonyosodhat, hogy nem volt minden tekintetben jogszerű...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.