2016. július 7., csütörtök

A BALOLDAL ÉRDEKTELENSÉGE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2016.07.07.


A Republikon Intézet régóta úgy gondolja, hogy a baloldali együttműködés kérdései csak egy előválasztással tehetők országosan izgalmas, pozitív végösszegű folyamattá. Semmi nem bizonyítja ezt jobban, mint az MSZP nemrég lezajlott tisztújítása.

Nagyon rég volt példa arra a magyar politikában, hogy egy párt tisztújítása ne előre lefutott mérkőzés legyen; hogy valódi alternatívák versengjenek, s hogy a választás komoly téttel bírjon. Az MSZP nemrég lezajlott tisztújítása ilyen volt. Mind az elnöki, mind a választmányi elnöki posztért fajsúlyos politikusok versengtek, akik stratégiai kérdésekben is eltérő véleményeket jelenítettek meg, A versenynek óriási tétje volt – nemcsak az MSZP, de az egész baloldali-liberális ellenzék számára. Az MSZP az ellenzék legerősebb pártja; az, ki vezeti e pártot – és annak választmányát –, minden, Orbán leváltásában érdekelt szavazónak fontos lehet. Ráadásul az MSZP mostani vezetése dönt majd a miniszterelnök-jelölt kérdéséről, és határozza meg, hogy az MSZP milyen konstrukcióban és milyen programmal indul majd a következő választásokon. Miközben sok elemző és értelmiségi spekulál folyamatosan ezekről a kérdésekről, a szocialisták most megválasztott vezetői ténylegesen dönteni fognak róluk.

Mindezek alapján akár azt is várhattuk volna, hogy az MSZP tisztújítása a baloldal legizgalmasabb kérdése lesz, amely a választók és a média érdeklődésének középpontjában áll majd. Nem így történt. Az MSZP tisztújításával kapcsolatos híreket gyakran nagyítóval kellett keresni a vezető médiumokban. Maga a választási eredmény is mintha kevesebb érdeklődést keltett volna, mint az ellenzéki oldal egy „szokásos” tüntetése vagy kezdeményezése. Lehetett persze mindez az időzítés szerencsétlensége okán is: az MSZP tisztújítására az Eb-láz tetőfokán, a Brexit népszavazás után két nappal került sor. Ettől függetlenül tény, hogy a baloldal régóta legfontosabb, legnagyobb téttel bíró belső megmérettetése kevesebb médiafigyelmet kapott, mint az egyébként sokkal kiszámíthatóbb jobbikos elnökválasztás...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.