2016. szeptember 6., kedd

SOSEM VOLT, ÉS NEM IS LESZ AZ, AMIT ORBÁN VIKTOR IGÉR...

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.09.06.


Ha az ember pávatáncot jár, akkor teljes igazságokat nem mondhat ki, hiszen ennek a technikának épp az a lényege, hogy mire elhinnénk egy-egy kijelentést, máris az ellenkezőjéről győzködnek ugyanazok, akik korábban váltig állítottak valamit. Orbán Viktor a féligazságok nagymestere, így természetes, hogy egyben a pávatánc koronázatlan (?) királya is. Erre már sokan felfigyeltek, de most az ENSZ egy magas rangú tisztségviselője is figyelmeztetett a pávatánc káros mellékhatásaira.

Zeid Raad al-Husszein az ENSZ emberi jogi főbiztosa pontosan tudja a magyar miniszterelnökről, hogy a táncparkett ördöge amikor pávatáncot jár, ezért hasonlította olyan populistákhoz, mint Geert Wilders, holland szélsőjobboldali politikus, Donald Trump amerikai elnökjelölt, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus.

Igazán impozáns névsor, hiszen úgy is jellemezhetnénk ezt a társaságot, ők azok, akik politikájukat népmesei elemekre, az emberek csodavárására, az egyszerű, ám kivitelezhetetlen megoldásokra alapozzák. Kerültek már hatalomra olyan populista szólamokkal politikusok, hogy megvédik népüket az idegenektől, az ármánykodóktól, a más kultúrájú emberektől, de a végén a népet kellett megvédeni az ilyen autokratáktól.  A jordániai ENSZ-tisztségviselő igen pontosan fogalmazta meg e politikusok ars poétikáját: „Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják.” Ilyen országok nem voltak a történelem folyamán és valószínűleg nem is lesznek soha. Ha valaki erőszakkal akar egyenkultúrát, egyenvallást, egyenvilágnézetet kialakítani a saját országában, annak nagyon durva eszközökhöz kell folyamodnia, ami fajvédelmi törvényekhez, sőt genocídiumokhoz vezetett mindenhol a világon.

Orbánnak, mint egykori liberális politikusnak tudnia kell, hogy a tűzzel játszik, hiszen a történelem nagy tanítómester. Ha valahol államilag kezdtek uszítani kisebbségek ellen, ott előbb-utóbb elszabadult a pokol, és a felbujtók maguk sem tudták visszafogni a felhergelt tömegeket, ha már úgy látták, az indulatok túl magasra csaptak. Emlékezzünk csak a tuszik ruandai lemészárlására, melyet a hivatalos hutu propaganda készített elő, vagy - hogy ne menjünk messzire -, a délszál háborúk idején a darabokra hulló Jugoszlávia nacionalista politikusai mennyi gyűlöletet szítottak a korábban velük egy országban élő népek ellen. Orbán most idegenek, más kultúrájú és más vallású emberek ellen uszít, ám egy ilyen felfokozott hangulatban mindenkit megtalálnak azok, akik komolyan veszik a kormány gyűlölködő szlogenjeit. Nem véletlen, hogy a Husszein a fent említett politikusok (köztük Orbán Viktorral) ideológiáját az Iszlám Államéhoz hasonlította. Az IS is arra alapozza hatalmát, hogy csakis az általuk hirdetett ideológia az üdvözítő, aki nem ért egyet velük, netán más vallású, annak nincs helye korábbi hazájában...

ITT OLVASHATÓ  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.