2016. szeptember 6., kedd

IDŐSEK VAGYUNK - NEM HÜLYÉK!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.09.06.


A Fidesz kormány megszüntetné a nyugdíjak készpénzben való kifizetését, ezentúl bankszámlára utalná az idősek pénzét. A tervezet most készül, máris sok az ellenérv. (Magyarországon – bár már eléggé elerjedt, de nem általános a lakossági számlavezetés.)

Kérem, kérem! Ne tessék a nyugdíjasokat teljesen hülyének nézni!

A nyugdíjas alapszámla az első olyan kormánydöntés, ami nem az ötvenes évek irányába mutat. Nyilván véletlenül keveredett oda valaki, aki nem úgy gondolja, hogy a nemeztarsolyban kellene ma is a tallérokat őrizni.

Kétségbeesetten hívott a nagynéném, hogy mi lesz vele, biztos ezt is azért találták ki, hogy könnyebben csökkenthessék a nyugdíjat.

A kormányban bízók nyilván más érvet találnak az elutasításra.

Ami a legjellemzőbb: a tárgyban megjelent írásokban főként attól félnek, hogy idős honfitársaink nem lesznek képesek felfogni a kártya használatát. Megnyugtatom: ha nem akarja a számlatulajdonos használni a kártyáját, akkor ne használja. Bár számtalan előnye van, amire rá fognak jönni ők is. Például, hogy automatából – havi kétszer – ingyen jutnak a pénzükhöz, míg a pénztárnál felvett bankók után kezelési költséget számít fel a bank. Ezért inkább arra kérném a nyilvánosan megszólalókat: segítsék, hogy az öregek tisztában legyenek a számla–kártyahasználat veszélyeivel. Például azzal, hogy semmiképp ne kérjenek PayPass kártyát: ennél ugyanis nem kell használni a pin kódot. Mondjuk el, a pin kód egy négyjegyű szám, ennyit a legtöbben meg tudunk jegyezni. Figyelmeztessük őket: ha mégis felírják valahová ezt a számot, ne tartsák a kártyájuk közelében! Például egy lemosható tetoválással írják a csuklójuk belső felére. Viszont, ha elvesztik a Pay Pass kártyát, bárki tud vele vásárolni, készpénzt felvenni! Márpedig, ahogy az ember idősödik, nemcsak a feje, a végtagjai is engedetlenkednek. Velem is megtörtént, hogy a téli hidegben merev kezeim közül kicsúszott a blokkal (+bankigazolással) átnyújtott kártya, és észre sem vettem. Szerencsére az áruk alá csúszott, és megtaláltam, amikor bepakoltam. Hívjuk fel a figyelmüket arra: legyen beprogramozva a telefonjukba – az már mindenkinek van – az a szám, amelyen elérhetik a bankot (24 órás ügyelet!), és letilthatják a számlájukat, ha mégis eltűnik a kártya! Így illetéktelen nem jut a pénzükhöz. Nyilván lesz, aki pánikban hívja a számot, miközben a kártyát csak a tárcája másik zsebébe tette. A számla feloldása meg viszonylag macerás ügylet.

Mondjuk el nekik, hogy létezik a limit fogalma: ez azt jelenti, hogy megadják a banknak azt az összeget, amelynél többért senki nem tud vásárolni, vagy készpénzt felvenni, így, ha mégis illetéktelen kezébe kerül az a kártya, nem tudja teljesen lenullázni a számlát.

Igen, olyan falvakban, ahol sem posta, sem bankfiók, sem automata nincs, nehezebb lesz, de nem megoldhatatlan, ahogy a postaautókat is megszokta, megszerette a többség.

A siránkozás helyett inkább figyelmeztessük a kormányt: amikor az alapszámla kondícióit kidolgozzák, legyenek tekintettel a kevés pénzből élőkre. Pl. az ingyenes számlavezetést kössék a nyugdíj összegéhez: mondjuk 100 ezer forintos jövedelem alatt automatikusan járjon, ne kelljen mindenféle igazolásért futkosni. Érthető, hogy elsősorban az OTP-vel akar a kormány szerződést kötni – ma is ennek a banknak van a legtöbb fiókja, automatája. De ne tegye ezt kizárólagossá: csatlakozhasson az akcióhoz más bank is, ha akar. Az ingyenes számlavezetést a banknak bőven kompenzálja, hogy így új ügyfélkörhöz jut, amely egyéb ügyeivel is oda fordul majd. A lehető legjobb reklám. Az államnak meg haszna adódik abból, hogy nem kell annyi bankót nyomtatnia, szállíttatnia, őriztetnie. Tessék ezt a hasznot arra fordítani, hogy a szerény jövedelmű társaink ingyen juthassanak ilyen szolgáltatáshoz. Vagy például arra, hogy a szegény vidékeken olyan szolgálat működhessen, amelynek munkatársai (tisztes fizetésért!) nemcsak bankügyekben, más problémákban is az idősek mellé állhassanak, akár csak, mint hetente egyszer-kétszer benéző beszélgetőpartner...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.