2016. szeptember 30., péntek

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZAVAHIHETŐSÉGÉRŐL DÖNT A KVÓTANÉPSZAVAZÁS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.09.29.


Lényegében teljesen mindegy, miről szavazunk, az ellenzékiek ellenállnak minden kormánypárti kezdeményezésnek, a kormány hívei viszont bármi mögé odaállnak, ha Orbán Viktor erre buzdítja őket. Lényegében ez a legvilágosabb üzenete a mostani kampányhajrának, hiszen úgy tűnik, az migránsügyben keltett érzelmeket végül mégis felülírják a pártpreferenciák. Egyre valószínűbb tehát, hogy a kvótanépszavazás a Fidesz jövőjéről fog dönteni.

A nyár közepén még úgy tűnt, a Fidesz az ellenzéki érzelmű, ám a
migránsellenes kampányra igencsak fogékony szavazók támogatásával éri majd el, hogy érvényes népszavazással tartson be Brüsszelnek. Segítette őket az ellenzéki pártok megosztottsága, tanácstalansága, és azok a durva kommunikációs hibák, melyeket elsősorban a szocialisták vétettek. Aztán jött az olimpia, a kormány a biztosnál is biztosabbra akart menni, és a felturbózott propaganda elkezdte elbizonytalanítani az Orbán-kormányt amúgy nem igazán szívlelő biztos szavazók táborát.

Az Index és Závecz Researc
közös közvélemény-kutatása három nappal a voksolás előtt azt mutatja, hogy a bojkottáló és a biztos szavazók tábora a jelenleg érvényes pártpreferenciák vonalát követik. Ez siker az ellenzéknek, hiszen mégis meg tudta győzni híveit, hogy nem érdemes kockáztatni még az érvénytelen szavazatokat sem, hiszen a kormányban nem szabad megbízni egy pillanatra sem. Az ellenzéki üzenetek, - ami nagyon kis felületen érte el a választókat (legalábbis a kormány lehetőségeihez képest) – a nyár második felétől elsősorban arról szóltak, hogy ez a voksolás nem elsősorban a migránskérdésről, hanem az Orbán-kormány megítéléséről és jövőjéről szól, és ez meglepő módon elég jó hatásfokkal eljutott az érintettekhez. Továbbra is életben tartották a korrupciós ügyeket, nem engedték elterelni a figyelmet a legdurvább törvénysértésekről, legkirívóbb visszaélésekről...

...talán nem túlzás azt állítani, hogy sokkal nagyobb téttel bír az október első vasárnapjára kiírt szavazás, minthogy mit üzenünk magunkról Brüsszelnek. Az Orbán- kormány hitele, legitimációja, politikai jövője a tét, és ha ezt sokan megértik, akkor az igenek túlsúlya ellenére kudarc lesz a népszavazás kezdeményezők számára. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Csak úgy óvhatod meg magad attól, hogy visszanyaljon a fagyi, ha nem vásárolsz magadnak fagylaltot.”  

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.