2017. január 10., kedd

A KÖZPÉNZHERDÁLÁS TÖKÉLETES PÉLDÁJA

INDEX.HU
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2017.01.10.


Ha ön az emberek azon szűk csoportjába tartozik, akik repesve várták, hogy végre valaki kielemezze az argentin adósságkezelési stratégiákat, és levonja belőle a Magyarországra értékes tanulságokat, akkor tavasszal örülhetett: az MNB-aktákból ugyanis kiderült, hogy az egyik közpénzzel felpumpált Pallas-alapítvány bőkezűen megtámogatott egy kutatást ebben a témában.

A dolog szépséghibája, hogy az ötlettel pályázó intézmény főnöke egy gyanús múltú kamudoktor volt, de ha az ezzel kapcsolatos aggályokat félretettük, akkor - mint az Indexhez eljutott kutatási tervből kiderült - akár lehetett is volna valami a dologból. Még ebben az esetben is felvetődik a kérdés, hogy ér-e egy ilyen megfejtés 11 millió forintot, de ez valószínűleg már soha nem fog kiderülni, mivel a teljesítési időszak lejárt, a pénzből összehozott projekt pedig köszönőviszonyban sincs a vállalásokkal.

Jövőegyetem helyett rendőrségi ügy

A John Henry Newman Oktatási Központ, és a fejeként működő Kertész-Bakos Ferenc fordulatos történetével már hosszan foglalkoztunk az Indexen is. A kamulovagrendi kapcsolatokkal rendelkező áldoktor azzal keltette fel a sajtó érdeklődését, hogy miután több másik város elutasította, bepalizta Sümeg vezetését egy úgynevezett jövőegyetem létesítésére önkormányzati támogatással.

Kóklernek tűnő oktatási programja ellenére az EMMI simán akkreditálta az intézményt közösségi főiskolaként, majd még jobban beindult a szekér: Kertészék az MNB-alapítványoktól összepályáztak 28 millió forintot három különböző tevékenységre, köztük a legnagyobb összegű az argentin adósságos projekt volt.

Idáig szinte csak a szokásos, nyár közepén azonban ellentétek támadtak a jövőegyetemen belül, aminek a vége egy Kertész és tettestársa elleni feljelentés lett, mert állítólag elsíbolták az MNB-alapítványi támogatás jelentős részét. Sümeg közben a botrányok hatására felmondta a megállapodását a brigáddal, és Kertészéket, akik magáncélra használták a felújított könyvtárépületet egész évben, kitették (információink szerint év vége volt a kiköltözési határidő). A rendőrség pedig, úgy tudjuk, továbbra is nyomozást folytat sikkasztás gyanújával az ügyben...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.