2017. január 15., vasárnap

A SZELLEM KISZABADULT A PALACKBÓL, AVAGY A KISEBBSÉG URALMA A TÖBBSÉG FELETT

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: PrehryFarkas
2017.01.12.



Meggyőződésem, hogy az emberiség egy hatalmas és egyben drámai következményekkel járó változáson megy éppen keresztül. Itt zajlik az orrunk előtt, de nem látjuk, mert elképesztően felgyorsult mára a világ. Persze azért vannak egyesek, akik észreveszik ezt a történelmi átalakulást. Nekik nem sok újat tudok mondani, de talán számukra is lesz majd ebben a rövidnek éppen nem mondható eszmefuttatásban valami újdonság, valami más megközelítés. Azt nem garantálom, hogy a bejegyzés elolvasása után egyetértesz majd velem, de azt igen, hogy másképp látod majd ezt a rohanó világot és elgondolkodsz majd egy-két olyan jelenségen, ami körülöttünk, illetve körülötted is zajlik.
Akkor csapjunk is a lovak közé és kezdjük ezt az írást egy provokatív jellegű teóriával. Egész pontosan, az én hipotézisemmel. Meggyőződésem ugyanis, hogy úgy körülbelül tíz évvel ezelőttig a kisebbség igazodott a többséghez, míg mára már ennek éppenséggel az ellenkezője igaz. Azaz, a mai társdalomban már nem a többség akarata érvényesül, hanem a kisebbségé. Tovább feszítve a húrt - szerintem - a klasszikus értelemben vett többségi demokrácia már rég nem létezik a fejlett nyugati, de legalábbis az amerikai társadalomban. Egy kisebbségi demokráciává alakult át és mindez az internetnek köszönhető. Ergo, a világháló - de különösen a közösségi média - kiengedte a szellemet a palackból, és ezt a szellemet, azaz a kisebbség szellemét már nem lehet oda visszadugni. A szellem tehát kiszabadult, és innentől kezdve - hogy stílusosan fogalmazzak - ennek az új kisebbségi demokráciának a szellemében és annak új szabályai szerint élünk már jó pár éve. Már aki észreveszi. Nos. ez az én hipotézisem, és ezt próbálom majd példákon keresztül bebizonyítani, kialakulását és következményeit kifejteni ebben a szösszenetben.


Én az újkori történelem szakaszait nem az idő, hanem a technológiai újítások hatásai mentén határozom meg. Az én világnézetemben az ipari forradalmat egy információs (rádió, TV, telefon) forradalom követte egészen a századfordulóig, pontosabban valamikor 2009-ig. Ekkor ugyanis az információs forradalom egy újabb löketet, (vagy inkább gellert) kapott. Ekkor kezdett az internet új értelmet nyerni az iPhone-nak, a gyors mobil internet hálózatnak és a közösségi média együttes létrejöttének köszönhetően. De ne szaladjunk annyira előre, lássuk először azt, hogy mi is történt az információs forradalom idején ezt megelőzően:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.