2017. január 6., péntek

A TANÍTANÉK MOZGALOM 2017-BEN

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.01.05.



Kérdés, hogy a Tanítanék vállalná-e, hogy oktatási kérdésben konzultál az ellenzéki pártokkal, adott esetben a közös miniszterelnök-jelölttel.

A Tanítanék mozgalom tavaly december 19-én tartotta utolsó tüntetését a lesújtó PISA-eredmény kapcsán. A Magyar Narancs beszámolója szerint a demonstráción mintegy 300-400 tüntető vehetett részt a nagy hideg és a közelgő ünnepek ellenére. A tüntetésen a szervezők az öt éve bevezetett új köznevelési törvényt tették felelőssé az oktatás helyzetéért, valamint a Tanítanék egyik főszervezője és a tüntetés egyik szónoka szerint a kormánypárti politikusok a PISA-eredmény kapcsán csak hárítják felelősségüket. Később a Tanítanék másik ismert vezetője, Pilz Olivér kérésére a Parlament elé vonultak a tüntetők, ahol arra szólították fel Balog Zoltán oktatást is felügyelő minisztert, hogy mondjon le január 31-ig, máskülönben február 1-jén újra tüntetni fog a Tanítanék.

A tüntetés apropóját nem kizárólag a PISA-eredmények adták, ugyanis éppen a köznevelési törvény ötödik évfordulójára időzítette a Civil Közoktatási Platform a Kockás Könyvet. Az anyagban szó esik az oktatáspolitika problémáiról, valamint megoldási javaslatokról is. A Tanítanék mozgalom tehát komoly szakpolitikai munkát végez, azonban a közvéleményt többnyire mégis a nagy tömeg részvételével járó tiltakozások érdeklik. 2016 tavaszán ráadásul nem is a fővárosban, hanem Miskolcon kezdődött meg az a tüntetési hullám, amelynek csúcsán az esernyős tüntetéseken kb. 15 ezer ember vett részt a Kossuth téren. A mozgalom és az egész hazai politika számára a kvótanépszavazási kampány beindulása után minden más ügy háttérbe szorult, ráadásul Pukli István máig nem tisztázott kiválása után egy ismert arcot veszített el a mozgalom. A nyár elején bejelentett építkezésnek sem lehet látványos nyomát látni, Törley Katalin szerint azonban sokakat értek retorziók, amelyek nyilvánvalóan megnehezítik a szervezet további erősítését.

A szervezési nehézségek mellett kérdés, hogy mekkora mozgósítási ereje maradt a mozgalomnak. A december 19-i tüntetés (Több fényt!) sem egy hagyományos vonulós, szónoklós esemény volt. A felhívás ugyanis arra vonatkozott, hogy a résztvevők gyertyagyújtással, valamint a köznevelési törvény elégetésével fejezzék ki elégedetlenségüket az oktatáspolitikával szemben. A hasonló dramaturgiai elemek segítségével kifejezhető az elkötelezettség a nagy számosság hiányában is. Borítékolható, hogy Balog Zoltán nem fog lemondani január 31-ig, tehát február 1-jén biztosan tüntetni fog a Tanítanék. A mozgósítási kapacitás megfelelő felmérése, az országos szervezettséggel és megfelelő kreativitással rendezhető olyan tiltakozás, amely képes kifejezni a Tanítanék elszántságát és társadalmi támogatottságát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.