2017. január 31., kedd

A TUDATLANSÁG FALÁT ÉPÍTI TRUMP

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.31.



Paul Krugman azt írja a New York Times-ban, hogy az új amerikai elnök a tudatlanság falát építi, már nem is lehet követni katasztrofális lépéseit. Itt van pl. hogy a Mexikóra kivetendő büntetővámból akarta finanszírozni a kerítést a két ország határán, ami persze nem mérhető ahhoz, hogy az elnök éppen a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján becsapta az ajtót a menekültek orra előtt, mégis jól jellemzi a kormányzat kusza működését, a tudatlanságot, a hozzá nem értést, a bizalom eljátszását.

Hiszen a vámot nem az exportőrök fizetik, ellenben a teher végső soron az amerikai fogyasztókat sújtaná. A Nobel-díjas közgazdász rámutat, hogy a világ szerződések hálózatára épül és ha az Egyesült Államok egyszerre csak felrúgná a szabályokat, akkor az egész kereskedelmi rendszer megindulna az összeomlás felé, aminek súlyos következményei lennének az Egyesült Államok ipara számára is. De a lényeg, hogy a Fehér Házban láthatólag senki sincsenek alapvető közgazdasági ismeretei. Viszont ez azzal jár, hogy az ország rohamosan veszti el a hitelét. Megkérdőjeleződik ugyanis, hogy a hatalom betartja-e az ígéreteit. És ez nagy baj, ráadásul valószínűleg visszafordíthatatlan - áll a New York Times-ban.

Washington Post


Az európai liberálisok vezetője az EU szemszögéből az Iszlám Államon és Putyinon kívül az új amerikai elnököt tartja a legnagyobb veszélynek. Verhofstadt, aki az unió a Brexit levezénylésével bízott meg, nehogy az a közösség szétesésével járjon, szóval, londoni előadásában a politikus emlékeztetett arra, hogy Trump bízik a szervezet összeomlásában. Pedig az katasztrófa volna nem csupán Európa, hanem a szövetségesek és az egész világ számára. A tudósítás szerint az orosz és az amerikai elnök annak a buzgó bezárkózásnak és nacionalizmusnak az élharcosa, ami már lendületet kapott Magyarországon, Franciaországban és Ausztriában is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.