2017. január 11., szerda

A VÉGTELEN MUNKAIDŐ VÉGE: A FRANCIÁKNAK JOGUK VAN AHHOZ, HOGY OFFLINE LEGYENEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Langowski Judit
2017.01.10. 


Betegen ülök az ágyban és megnézem a munkahelyi e-mailemet. Lehet, hogy jött még valami fontos. Főleg az irodai dolgozók ismerhetik ezt a helyzetet: otthon vannak, a munkaidejük után, a főnökük mégis eléri őket, sőt elvárja, hogy fölvegyék a telefont, vagy válaszoljanak az e-mailre.

Franciaországban a munkavállalóknak január elsejétől már jogukban áll, hogy ezt ne tegyék. Az El Khomri törvény - mely ellen 2016 nyarán rengetegen sztrájkoltak országszerte - 55. cikke kimondja a munkavállalók “kikapcsolási jogát” (droit à la déconnexion). Vagyis a hét eleje óta a francia munkavállalónak joga van ahhoz, hogy szabadidejében a céges mobiltelefonokat, laptopokat kikapcsolja - és a munkaadó kötelessége, hogy megvalósítsa az ehhez szükséges körülményeket.
Miért fontos egy ilyen törvény? Franciaországban egy 2016-os kutatás szerint az aktív dolgozó népesség 37 százaléka használja a céges mobiltelefonját és laptopját a munkaidőn kívül, és tízből hat aktív dolgozó gondolja úgy, hogy ezek használatát szigorúbban kellene szabályozni. Sőt, a fiatal munkavállalók és a magasabb beosztásban dolgozók háromnegyede is így gondolja. Ezzel szemben a magasabb beosztásban dolgozóknak csupán 23 százaléka érzi magát képesnek arra, hogy munkaidején kívül ne válaszoljon céges e-mailekre és telefonhívásokra.
Egy további kutatás pedig azt találta, hogy Franciaország aktív dolgozó népességének 12 százalékát érintheti a kiégés, vagy burn-out. A kutatás azokat az embereket nevezi veszélyeztetettnek, akik igennel válaszoltak arra a kérdésre, hogy “túl sokat dolgoznak-e”, illetve úgy érzik, hogy “nem tudnának kevesebbet dolgozni” aktuális munkahelyükön. Így a kormány egészségügyi okokból is fontosnak tarthatja, hogy a törvény jobban védje a dolgozók szabadidejét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.