2017. január 20., péntek

BÖLCSŐDÉBŐL VITTE EL A GYÁMHATÓSÁG AZ EGYEDÜLÁLLÓ ANYA GYERMEKÉT, MIKÖZBEN ALBÉRLETET KERESETT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.01.19.



Bosch Erzsébet egyedülálló édesanya. Alig egy hete a gyámhatóság kérésére 20 hónapos kislányát bölcsődébe íratta. Tartott tőle, hogy ha így tesz, gyermekét kiemelik a családból, vagyis elveszik tőle és nevelőszülőkhöz kerül. Ám végül mégis engedett a kérésnek. 2017. január 17-én, kedden reggel is bevitte a bölcsődébe a kislányát. Majd elment albérletet keresni. Nem sokkal később a XVIII. kerületi gyámhivatalból hívták: gyermeke ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőkhöz került.

Erzsébet most is, ahogy korábban is, kérte A Város Mindenkié (AVM) csoport segítségét. Az AVM szintén arra biztatta, hogy adja bölcsődébe a gyereket, hiszen egyrészt saját maga számára is könnyebbség így dolgozni, illetve albérletet keresni, másrészt az nem történhet meg, hogy a gyereket előzetes bejelentés nélkül elviszik az intézményből.

Most mégis megtörtént, Erzsébet reggel még elvitte Gabriellát a bölcsődébe, de vissza már nem kapta.

Erzsébet története tökéletesen rávilágít arra, milyen embertelen a rendszer. Kálváriája több mint 8 évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor vált el férjétől, saját jövedelme azonban nem volt elegendő, így nem tudta fizetni a magas lakbért és rezsit, szociális bérlakást viszont nem kapott, ezért hajléktalanszállóra került, közös kislányukat pedig Erzsébet édesanyjához adták ideiglenes gondozásra. Innentől kezdve az asszony számára a szociális ellátórendszer igazi labirintussá vált, a gyámhivatal pedig ahelyett, hogy segített volna neki a Családok Átmeneti Otthonába bekerülni, második gyermekét szintén kiemelték a családból (miután az asszony és élettársa között utóbbi alkoholproblémái miatt megszakadt a kapcsolat), őt pedig ismét a hajléktalanszálló várta. Végül harmadik kislánya születése után sikerült helyet szerezni számára egy Családok Átmeneti Otthonában, akkor úgy tűnt, hogy rendeződik a sora.

Az asszony jelenleg egy budapesti munkásszállón él, a gyes és családi pótlék mellett alkalmi takarításból tartja fenn magát. A gyámhivatal az előzetes vizsgálatok során alkalmasnak találta a munkásszálló körülményeit arra, hogy itt nevelje gyermekét. Most azonban, hogy a 20 hónapos Gabriellát kiemelték a családból, szóban arra hivatkoztak, hogy a munkásszállón poloskák vannak, így azt nem találják megfelelőnek. Csakhogy ez az érvelés így nem állja meg a helyét, a higiéniai körülményekért ugyanis nem a szülő, hanem az intézmény fenntartója, közvetve pedig maga az állam felel. Ráadásul bonyolítja az érvelést, hogy a munkásszállón, ahol valóban van poloska, más családok, más gyerekek is élnek... Emellett ezzel az indokkal elvenni egy gyereket az édesanyjától nem lehet. A Gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa ugyanis kimondja: „a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”.

Bosch Erzsébet tulajdonképpen a rendszer egyik tipikus áldozatának tekinthető. Vádolták már azzal, hogy nem megfelelő körülményeket biztosít gyermekének. Azzal is, hogy nem jól bánik vele. Ám a valóság az, hogy még a hatóságok is igazolták, hogy ez nem igaz, papírja van róla, hogy lelkiismeretesen gondoskodik róla. Érdekes módon azonban a hatóságok erre nem fordítottak figyelmet akkor, amikor elvették tőle a gyermekét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.