2017. január 17., kedd

CSAK EGY ORSZÁG DÖGLIK BELE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2017.01.17.


Mert nemzeti ügy. Mert a sport nemzeti ügy – ezt válaszolta Seszták Miklós bűnöző-gyanús fejlesztési miniszter tárcája az RTL Klub ama megkeresésére, hogy milyen alapon landolnak forintok milliárdjai harmadosztályú szerbiai focicsapatoknál.

A kiheverhetetlen, 50 milliárdos, tavaly év végi sportügyi pénzszórás hevében – amikor Mészáros Lölö eszéki klubja is kapott mintegy 1000 millió forintot – 3000 millió forint jutott Szerbiába is. Egészen konkrétan Topolyának ment a pénz, egy akadémia létrehozására. Nem, nem tudományos, hanem futball akadémiáról van szó. A város csapata a harmadosztályban (!) játszik, most a projekt keretében négy focipályát alakítanak ki, illetve a hosszútávú terveik között szerepel egy stadion felhúzása is.

Itt tartunk. Egy 14 ezres, sacckábé 60%-ban magyarok lakta szerbiai település (testvértelepülései között Budapest V. kerülete !) azért kap 3 milliárd forintot, hogy a harmadosztályú csapatának legyen négy darab focipályája. Mert a magyar kormány nemzetpolitikai célja a határontúli magyarok segítése, a nemzeti összetartozás erősítése, a fiatalok sport iránti elkötelezettségének növelése.

Ha nem most olvastam volna, hogy a visszafogott, 2015-ös első félév után – amikor még csak 396,9 milliót költöttek reprezentációs költségekre – a minisztériumok és háttérintézményeik tavaly már a 4 milliárdos lélektani határt is sikeresen átlépték, valószínűleg ugyanúgy elborulna az agyam, mint így.

Ha nem most olvastam volna, hogy a lepusztult, de még mindig nem összedőlt magyar egészségügyben évről évre több beteget kell ellátniuk a háziorvosoknak, ami azt eredményezi, hogy a rendelőkben hosszabbak a sorok, megnő a várakozási idő, miközben átlagosan alig néhány perc alatt kell kezelni a pácienseket, akkor is úgy érezném, ennyire hülyének nem lehet nézni egyetlen ország leghülyébb lakóját sem.

Azt persze azonnal és gondolkodás nélkül kizárhatjuk, hogy a kormány rosszhiszeműen használja fel, ha nem egyenesen ellopja a Magyarországon adót fizető és közterheket viselő polgárok pénzét, mert ez nyilván elképzelhetetlen.

Mindazonáltal annyira gyomorforgatónak és kártékonynak érzem ezt a gátlástalan, semmilyen egészséges, a valóban megkerülhetetlen közügyek prioritási listájára tekintettel nem lévő esztelen pénzszórást, akarom mondani nemzeti ügynek kikiáltott árokásást, hogy a szavakat is igen nehezen találom.

Ép ésszel, ép lélekkel, ép morális tartással rendelkező ember számára – éljen az a magyar határ tetszőleges oldalán – nem lehet elfogadható ez a parttalan cinizmus. Ez az eszelős költekezés, amelynek semmilyen racionális érvrendszer nem képes határt szabni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.