2017. január 31., kedd

ÉJSZAKAI MŰSZAK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Ütvefúró
2017.01.31.



Van az úgy, hogy az ember sok mindennel próbálkozik, villanyszereléssel Ausztriában, aztán szállodai munkával Svájcban. Egyik sem feltétlenül egyszerű, az éjszakai portás munkának is megvannak a maga hátrányai (és persze előnyei is) – derül ki Ütvefúró írásából.

„Én az életben nem voltam recepciós. Hogy mennyivel könnyebb fűtött helyen dolgozni, arra akkor jöttem rá, amikor a Keletiben 4 órát kellett várakozni a -16 fokban.

Most éjszakai portásként próbálkozok, egy 4 csillagos Davos melletti szállodában. Közlöm, képesítés nélkül nem számíthatunk nagy fizetésre, a lényeg az, hogy a recepciósok és a portások élete nem egyszerű, de cserébe ingyenes szállást és napi kétszeri étkezés kapnak.

Képesítés nélkül Svájcban L-gav szerint 3800 bruttó frankot lehet zsebre tenni, meglévő képesítés és gyakorlat szerint 4100-tól 4500-ig bruttó a kereset. Tőlem a szállásra, krankenkasséra és az étkezésre összesen nyolcszáz frankot vonnak le, magyarán 2300 frank marad, cserébe heti 5 munkanapot kell ledolgozni. Ausztriában ezzel szemben 6 napot kell dolgozni, így nem nagyon tudsz hazamenni. Lehetőleg családi vállalkozásban üzemeltetett hotelt keress.

Megvolt az első nap, kemény nagyon kemény, eleve mivel éjszaka dolgozom, meg kell szokni az összes pincérnek és az összes recepciósnak a készpénzes bevételeit, valamint az összes hitelkártyás terhelést kell koordinálni.

Ez a legfontosabb, mindegyik külön bukszában hozza az aznapi bevételt és bizonylatokat, ezeket egyénenként össze kell szedni, ellenőrizni, hogy a megfelelő összeggel terhelték-e meg a hitelkártyát, és hogy a megfelelő hitelkártyát választották-e ki.

Előfordul, hogy az ügyfélnek Visa kártyája van, és közben a pincér MasterCardnak választotta ki, külön rendszerbe fel kell vinni a borravalókat, mert a főnökasszony így adja ki mindennap..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.