2017. január 21., szombat

ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM - OLIMPIA BUDAPESTEN?!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTRÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kinyo Norbert
2017.01.21.



A budapesti Fidesznek be kellene állnia az olimpia megrendezéséről szóló népszavazási kezdeményezés mögé.

A budapesti olimpia ügye alaposan megosztja még a sportot szerető közvéleményt is, persze a kormány által „stratégiai ágazatnak” kikiáltott sportvilág szereplői – sportolók, sportvezetők és a sportból élők – számára tabu a Budapest 2024-es olimpiai pályázat ellenzése, hiszen számukra „kötelező” a támogatás. A sportba öntött milliárdok kötelezik őket. Egyetlen sportoló, a kétszeres paralimpiai bajnok Pásztory Dóra mert kiállni az olimpia rendezése ellen – mindenki más fülét-farkát behúzva szemléli az eseményeket.

Érdekes módon, amikor a kormány biztatására a Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezte a 2024-es kandidálást, majd a Fővárosi Közgyűlés elfogadta és letette a voksot a pályázás mellett, még kevés ellenzői hang akadt. Konkrétan a rózsaszínűre festett terveknek megfelelően, az ellenzéki budapesti frakciók támogatták az olimpia rendezését.

Másfél évvel ezelőtt a Fővárosi Közgyűlésen felszólalt Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Fürjes Balázs kormánybiztos, sőt, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző is. De ott volt az ülésen Darnyi Tamás, Polgár Judit, Magyar Zoltán, Kárpáti György és Schmitt Pál

A beszédek végén a fővárosi közgyűlés 25 igennel, 1 tartózkodással (Gy. Németh Erzsébet, DK), és 1 ellenszavazattal (Csárdi Antal, LMP) megszavazta, hogy támogatja a 2024-es budapesti olimpia megrendezését. Szóval a becses ellenzék közül csak a DK és az LMP ellenezte az olimpiát, az MSZP még megszavazta a szeptember végi módosításokat.

A Magyar Olimpiai Bizottság beadta a pályázatát, majd a visszalépések után Budapest Párizzsal és Los Angelesszel együtt hirtelen a legjobb három pályázó között találta magát.

Visszatérve a politikára, szintén ősszel, ismét a Fővárosi Közgyűlés elé került az olimpiai pályázat. Ekkor módosították az olimpiai helyszín-kiválasztási javaslatot. Az új változat alapján az olimpiai nyitó- és záróünnepséget a Puskás Ferenc Stadionban tartanák. Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata után három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt.

Októberben a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. élére a Mediaworks korábbi vezetője, Mihók Attila került. (Érdekesség, hogy a Mediaworks ezzel egyidőben szüntette meg a Népszabadságot, majd az egész cég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került.) A cég sportigazgatója az öttusa olimpiai bajnok Mizsér Attila. A Budapest 2024 pályázat alelnöke a Magyar Úszó Szövetség új elnöke Bienerth Gusztáv, míg a sportolói bizottság elnöke Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó.

A szervezet már a 2016-os olimpia előtt elkezdte szórni a pénzt óriásplakátokra, reklámszpotra és persze riói jelenlétre. Az olimpia idején a Rio de Janeiróban felépített Magyar Ház volt az előretolt helyőrség.

A Magyar Nemzet összeállítása szerint csak a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros Duna-parti terület megszerzésére 16,55 milliárd forint folyt el titokban.

Év elején kiderült, hogy a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. nettó 1 491 495 000 forinttal megemeli az olimpiai pályázat elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátására fordított összeget. Ami így az eddigi 5 762 847 242 forintból

7 254 342 242

forint lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.