2017. január 10., kedd

HAZAKÖPKÖDÉS VAGY KRITIKA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.10.



Érdekes egy évkezdet lett ez, egészen pezsdítő posztokkal és vitákkal a kommentmezőben. Az egyik dolog, ami többször felmerült (no, nem mintha újdonság lenne) az a „hazaköpködés” vagy „visszaköpködés”, és ennek kapcsán gondoltam, érdemes lenne tovább beszélgetni róla, kicsit körbejárni, miről is van szó. Szóval a mai poszt egy vitaindító, úgyis régen volt ilyen.

A blog hatodik évébe lépve vannak változatlan dolgok. Az egyik ilyen az a határátkelők szemére vetett „gyökértelenség”, illetve az, hogy ha valami nem tetszik, és ennek hangot adnak, akkor szinte törvényszerűen megjelennek a „hazaköpködést” kiáltók. (Biztosan van valami szoftver, ami szűri a magyar oldalakat, és bejelez. Csak vicc volt, mielőtt…)

Hadd mutassak nektek két idézetet (előre bocsátva, hogy mindkettő csak egy-egy hozzászólás részlete):

„Aki végleg elmegy, az gyökértelen ember, nem ismer olyasmit, hogy hagyomány, múlt, csak az anyagiak fontosak számára. Egy közösség nem úgy működik, hogy amíg hasznot tudok húzni belőle, addig maradok, amikor viszont nem, akkor elmegyek. Most az országnak szüksége van a jó emberekre, ezért az nem baj, ha valaki elmegy, ha utána vissza is jön, és meghonosítja itthon a tapasztalatait.”

Illetve: „A ’legviccesebb’ az egészben az, hogy akik itt hagyták az országot, azok szidják most és mondják, hogy ilyen rossz meg olyan rossz… ugyan honnan tudná bárki is, aki már nem itt él. Aki csak innen-onnan hallja a dolgokat, de nem a saját bőrén tapasztalja, az nem tud semmit erről (mint ahogy én sem tudom, hogy milyen külföldön élni, mennyire könnyű vagy nehéz boldogulni). Véleménye mindenkinek lehet, de azok az emberek azért csak hitelesebben adják elő azt, akik mégis itthon maradtak és itthon próbálnak meg boldogulni, jobbá tenni azt a helyet, ahova születettek.”

Ismerős? Nos, a helyzet az, hogy ezek a legelső poszt (!!) kommentjei közül származnak (konkrétan az első részlet a harmadik komment volt a blog történetében) – szóval van, ami változatlan.

Mindezt csak annak alátámasztására hoztam fel, hogy a múlt héten (főleg Digger posztja alatt) többször is felmerült „hazaköpködés” nem újdonság, gyakorlatilag állandó jelző a blog történetében.

Nincs is ezzel egyébként semmi baj - amíg kulturáltan fogalmazzák meg, ám legyen, engem viszont érdekelne, hol húzódik a határ hazaköpködés és kritika között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.