2017. január 7., szombat

MÁR TÖBB A KÖZMUNKÁS, MINT A HIVATALOS MUNKANÉLKÜLI

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Népszava
2017.01.07.



Történelminek nevezi a kormány a 4,5 százalékra csökkent munkanélküliségi rátát. A korszakos adatok - a közmunkások bevetésével - elfedik a mögöttes folyamatokat, a rengeteg "láthatatlan" inaktív munkaerőt, akiknek a belépésével a foglalkoztatási adatok is javultak szeptember-november átlagában.
Történelminek is lehetne nevezni a szeptember-november háromhavi átlagban mért munkanélküliségi adatokat, amennyiben úgy lenne igaz, ahogyan azt a kormány tálalja. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a rendszerváltás óta nem állt ilyen alacsonyan a munkanélküliségi ráta, amely 4,5 százalékos értékével az előző háromhavi átlagot 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbit pedig 1,7 százalékkal múlta alul.

Ez az alacsony érték már a a teljes foglalkoztatottságra utal, ezért munkanélküliségi ráta további jelentősebb csökkenése már nem várható - értékelte az adatokat Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője egy ellentmondásos folyamatra is felhívta figyelmet, mert a munkanélküliség csökkenésének üteménél nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás. Az ellentmondás magyarázata az lehet, hogy a cégek olyan posztokra keresnek dolgozókat, amelyeket a munkanélküliek képzettségük, tapasztalatuk révén nem képesek betölteni.

A legfrissebb KSH-adatok szerint tavaly szeptember-novemberben a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,41 milliót, ami 142 ezer fős javulást jelent éves szinten. Az aktivitási ráta a 15-64 éves korosztályban kismértékben, 67,5 százalékra nőtt. A közmunkások száma az előző év azonos időszakához képest 15 ezerrel csökkent, így 221 ezer fő volt a programban résztvevők száma. A statisztika szerint mintegy 5 ezerrel többen dolgoznak külföldön, 117,6 ezerre becsülik a számukat. Ők azok, akik esténként, hetenként hazatérnek, míg például a tartósan Angliában vagy másutt dolgozók nem jelennek meg ebben a statisztikában, számukat jóval több, mint 300 ezerre becsülik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.