2017. január 22., vasárnap

MIÉRT MOSSA EGYBE A MOMENTUM AZ ELMÚLT 27 ÉVET ORBÁNNAL?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László

2017.01.22.


Hosszú ideje az első ígéretes szerveződés a Momentum Mozgalom, amely nagyon jó és fontos témát talált, amivel felépítheti saját magát, az olimpia elleni népszavazást. Ez azért is érzékeny pont, mert Orbán szívügye, az olimpia megbuktatása halálos döfés lenne. Ha a népszavazást lesöpri, rákényszerül arra, hogy leleplezze fasiszta rendszerének igazi természetét. 

De nemcsak érzelmi okokból fontos, hanem azért, mert ez a lopásra specializálódott politikai maffia, soha még akkorát nem szakított, mint amekkorára az olimpiával készül. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

Hogy mennyire érzékeny pontra tapintottak, azt jól mutatja az orbánista mocsoksajtó reakciója, amely máris lejárató kampányba kezdett, és napokon belül megtalálta Soros Györgyöt a szerveződés mögött. Bárcsak így lenne. Nyilván, hogy azok is tiltakozni fognak az olimpia ellen, akiknek fogalmuk sincs arról, miért lenne valóban borzalmas. A Momentum Mozgalom talán tudja, hogy nemcsak kommunikációs szempontból telitalálat az olimpia ügye, hanem azért is, mert őszintén igaz és fontos ügy.

Éppen ezért nem közömbös, hogy a Momentum már az indulásánál elkerülje azokat a csapdákat, amelyekbe elődeik beleestek. Amikor ezekre felhívjuk a figyelmet, nem ártani akarunk vagy akadékoskodunk a nagyon is szimpatikus és ígéretes kezdeményezéssel szemben, hanem megvédeni őket a nyilvánvaló bukástól, ami elkerülhetetlen, ha nem jó magot ültetnek.

Ezért nagyon fontos lenne tisztázni a viszonyukat a rendszerhez. Mármint az Orbán-rendszerhez, mert az első jelentős bemutatkozásukban a 444.hu oldalán egyszer sem az Orbán-rendszert értik "a" rendszer alatt, hanem az "elmúlt 27 évet". Ez alapvető kérdés abból a szempontból is, hogy egy alapvetően alkotmányos demokráciát és jogállamot, miért tartanak elfogadhatatlannak, még akkor is, ha az abban ténykedők nem voltak elég eredményesek?

Másik oldalról: hogyan tudják az Orbán-rendszert egy lapon emlegetni azzal az alkotmányos renddel, amelyet Orbán puccsal megdöntött, és amellyel államellenes bűncselekményt követett el? Itt közben volt egy rendszerváltás, a NER egy másik rendszer. Nem azonos a rendszerváltás után létrejött liberális demokráciával. Hogyan lehet Orbánt egy kalap alá venni egy működő alkotmányos demokráciával, ahol a hatalmi ágak megosztása működött és a joguralom érvényesült?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.