2017. január 2., hétfő

NAGY A BAJ A HÁLÓZATI PÉNZEKKEL

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.01.02.



Néhányan technikai államcsődöt emlegetnek az uniós pénzek befagyása miatt. Hogy mi az igazság? Az biztos, hogy még a 2016 márciusban benyújtott pályázatok elbírálásáról sem adott hírt a kormányzat, miközben ezen pályázati konstrukciók második körének kiírását is elkezdte előkészíteni a Lázárék által elfuserált intézményrendszer.

Kisvárosom, Szigetvár tavaly márciusban nyújtotta be a 2014-2020-as időszak első pályázatait, az egyiket a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) "Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése" címűre, míg a másikat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) "Fenntartható települési közlekedésfejlesztés" című kiírására. Ez már 9 hónapja volt, de egyik ügyében sem született még döntés (sem támogató, sem elutasító), ahogyan a többi 2016-ban benyújtott közel egy tucatnyi, jelentős munkával és költségigényes tervezéssel előkészített pályázat vonatkozásában sem.

Érdekes például, hogy a TOP "Barnamezős területek rehabilitációja” című pályázatára tavaly augusztusban nyújtott be egy komoly pályázatot Szigetvár, és számos település az országban, de miközben ezen pályázatok elbírálásáról még szintén nem érkezett hír, addig 2016 november 26-án már le is járt az újabb barnamezős kiírás tervezetének társadalmi egyeztetése is úgy, hogy az első kör pénzének sorsáról semmit sem tudunk.

Viszont nem ez az egyetlen ilyen kiírás, hasonló a helyzet több pályázattal is, ha valaki hozzám hasonlóan veszi a fáradtságot és a vidéki települések fejlesztéseihez kapcsolódó TOP-os pályázatok eredményei után kutat, akkor azt találhatja a Miniszterelnökség által a hivatalos pályázati információk szíveként működtetett egységes monitoring információs rendszerben (EMIR), hogy jellemzően a megyei jogú városok szerepelnek a nyerteseket felsoroló táblázatokban. Ennek az az oka, hogy a megyeszékhelyek külön fejlesztési keretet kaptak, a kisebb városokkal ellentétben nem kell versengeniük a pályázati forrásokért. Ennek már hírt is adott a kormányzati kommunikációs gépezet, amikor Orbán vidéki haknijain beharangozta a Modern Városok Programját. Ezen program forrásainak jelentős részét a sokat szidott Európai Unió adja, azon belül is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.