2017. január 15., vasárnap

VAN ITT PÉNZ DÖGIVEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY  BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.15.



„Magyarország nagyon gazdag ország. Van itt pénz dögivel”. Ez a mondat nem a közpénztévén hangzott el egy fideszes megmondóember szájából, hanem egy tegnapi beszélgetésen, egy Svájcból frissiben hazaköltözött ismerős mondta. És igazat kell adjak neki, ez tényleg egy gazdag ország.

Gondoljunk csak bele! 2016-ban a bruttó átlagbér 245.500 forint volt. Ebből az államnak befizetendők:

  • szociális hozzájárulási adó: 54.010 Ft (munkáltató fizeti)
  • szakképzési hozzájárulás: 3.683 Ft (munkáltató fizeti)
  • munkaerő-piaci járulék: 3.683 Ft (munkavállaló fizeti)
  • egészségbiztosítási járulék: 17.185 Ft (munkavállaló fizeti)
  • nyugdíjjárulék: 24.550 Ft (munkavállaló fizeti)
  • SZJA: 36.825 Ft (munkavállaló fizeti)
  • Ez összesen: 139.936 Ft (munkáltató+munkavállaló)
Tehát egy bruttó 245.500 Ft munkabér után be kell fizetni az államkasszába 139.936 forintot, hogy a végén megkapjunk 163.258 fotintot a kicsi kezünkbe. A munkáltatónak és nekünk összesen ez a 163.258 forintos fizetés 303.194 forintba kerül, mert a bruttó 245.500 forintra jön még rá a munkáltató 54.010+3.683 forintos befizetése.

Az a munkavállaló, aki átlagbért keres, egyetlen év leforgása alatt 1 679 232 forintot termel az államkasszába. Erre jön még az adózott béréből henyén vásárolgató polgár 27 százalékos plusz adója (ÁFA). Ha ugyanez a polgár összespórol ebből a főúri fizetésből egy autóra valót, akkor meg az van, hogy: az autó vételárán kívül megfizeti a vagyonszerzési illetéktől kezdve a törzskönyvön keresztül ezerféle adót, illetéket, járulékot (ezek szintén a közösbe kerülnek), megköti a biztosítást (az a biztosítóhoz kerül), megtankolja az autót (a számtalan adóval és más néven futó sarcokkal terhelt üzemanyag után megint jócskán befizet az államkasszába), kifizeti az útdíjat (mert miért is ne fizetne újra az ő adójából felépített út használatáért). Elindul meglátogatni mondjuk a szüleit. Előtte felhívja a mamát és ezzel megint súlyos adóforintokat dob a nagy kalapba, mert természetesen azért is fizet adót, ha az adózott jövedelméből vásárol egy telefonkészüléket, amiért megint fizet adót, majd telefonál a készüléken, ami megintcsak adóval terhelt.

Az élet bármely területét nézem, bármit csinálunk, vásárolunk, fűtünk, beülünk egy étterembe, veszünk a gyereknek egy cipőt, moziba megyünk, gyógyszert vásárolunk, akármit teszünk: adózunk. Folyamatosan. Miközben dobogós helyen állunk a munkabért terhelő elvonások és az extramagas ÁFA tekintetében. Még külön-külön is, együtt meg pláne.

Ehhez jön még a felvett hitelek tömege. Az államkötvény a hitelezés egy formája, azt vissza kell fizetni, kamatokkal együtt. Mindezeken túl pedig ott vannak az uniós támogatások. Ez az államkassza bevételi oldala.

Az ember azt gondolhatná, hogy innentől jön a Kánaán, hiszen ilyen bődületes mértékű adó, járulék, hozzájárulás és ezer más címen szedett sarc, hitelfelvétel és támogatás már lehetőséget ad arra, hogy az állam szolgáltasson. Hát egy nagy francot!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.