2017. február 1., szerda

6 ÓRA ALATT FELSZABADÍTOTTUK A POLITIKUSOK VAGYONNYILATKOZATAIT

K-MONITOR BLOG
Szerző: pite e
2017.02.01.



Közel 50 önkéntes segítségével 6 óra alatt adatbázisba rendezhetővé rendeztük 197 képviselő vagyonnyilatkozatát. Ennyibe telt elvégezni az átláthatóság minimumát, ami a kormányzat kutya kötelessége lenne. Az ehhez szükséges politikai akarat, jogszabály és informatikai infrastruktúra híján magunk vágtunk bele a gyakran papírra firkált, az olvashatatlanság határán billegő dokumentumok kereshető, összevethető adatbázissá gyúrásába.

Január 31. éjszakáján önkéntesek, támogatóink és barátaink munkájára is számítottunk annak érdekében, hogy reggelre a parlament honlapjára éjfél után felkerülő képviselői vagyonnyilatkozatokat átfésüljük és könnyen kezelhető, kereshető és böngészhető adatbázissá gyúrjuk. A résztvevőktől legalább 2-3 óra munkát kértünk, aminek keretében a szkennelt dokumentumokból egy erre a célra készült platformon (erről itt olvashatsz bővebben) felvezetik a benne szereplő vagyonadatokat. Cserébe bemutattuk a K-Monitor iroda titkos zugait, házibuli jellegű ellátmányt és lendületes hangulatot kínáltunk a kedd éjszakát feláldozóknak.

Az előzetes CSV fájlt letöltheted innen. Az adok rendezését a hét második felére ígérjük...


3 megjegyzés:

  1. A K-monitor javaslatai egy jobb vagyonnyilatkozati rendszerre:

    Valódi nyilvánosság

    - Elektronikusan kitöltött és elektronikusan olvasható, kereshető, összehasonlítható nyilatkozatok.

    - Egységes, elektronikus, állami vagyonnyilatkozati adatbázis, amiben a tisztségviselő mandátuma alatt kitöltött minden vagyonnyilatkozat és azok módosítása is elérhető.

    - A parlamenti képviselők és a politikai vezetők esetében a hozzátartozók vagyonnyilatkozata is legyen nyilvános és teljes körűen hozzáférhető a világhálón.

    Valódi tartalom

    - A vagyonnyilatkozat tartalmazzon arra vonatkozó magyarázatot, hogy a tisztségviselő milyen forrásból tett szert az abban szereplő vagyontárgyakra.

    - A vagyonnyilatkozat tartalmazza az országgyűlési képviselő minden társadalmi vagy gazdasági szervezetben vállalt tisztségét, akkor is, ha az nem jár jövedelemmel.

    - A vagyonnyilatkozat nem nyilvános melléklete tartalmazza az abban szereplő ingatlanok és ingóságok azonosítására alkalmas adatot (cím, helyrajzi szám, rendszám, engedélyszám, stb.). Ezen adatokhoz a mentelmi bizottság és a hatóságok férhetnek hozzá.

    Valódi ellenőrzés

    - A vagyonnyilatkozatokat az adóhatóság ellenőrizze.

    - A vagyonnyilatkozatok és a nyilatkozók adóbevallásának automatikus összevetése.

    - Automatikus vagyonosodási vizsgálat a megmagyarázatlan gazdagodás felderítésére.

    Valódi büntetés

    - A Büntető Törvénykönyv önálló bűncselekményként rendelje büntetni a
    vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megsértését.

    - Fenyegesse börtönbüntetés és a közhatalmi, valamint közpénzről döntő foglalkozásoktól történő eltiltás azokat, akik hamis, vagy valótlan tartalmú vagyonnyilatkozat tesznek, vagy a vagyonnyilatkozatukat nem nyújtják be.

    - Az is legyen büntetendő, ha valaki gondatlanságból mulasztja el vagy sérti meg a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.