2017. február 21., kedd

ÁNGYÁN JÓZSEF: FIDESZES CSALÁDOK, KASTÉLYTULAJDONOSOK, KÜLFÖLDIEK AZ ÚJ FÖLDBIRTOKOSOK SOMOGY MEGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.02.20.



Javarészt kikiáltási áron, sokszor a piaci ár alatt vásárolt be magának állami földekből a helyi elit Somogy megyében. Minden tizedik hektár külföldi vagy kettős állampolgár kezébe került. A kaposvári Fidesz-frakcióvezető, és a vadászház-botrányos izsáki polgármester fiai is kiterjesztették birtokaikat, derül ki Ángyán József legfrissebb elemzéséből.

Ángyán József a újabb jelentésben a Somogy megyében lezajlott három földárverési hullámot elemzi részletesen. A megye kiemelkedik az országos átlagból az összes privatizált hektár számában, a kikiáltási áron elkelt földek magas arányával, a nagy egybe függő területek arányával az összes területből, és a nyertes külföldi állampolgárok tekintetében is.


...A hivatalosan közzétett tényadatok tanúsága szerint nem igaz a kormány propganda, hogy helyi gazdák nyerték a földeket tisztességes versenyben. A 12.100 hektár elárverezett területből 7.200 hektárt kikiáltási áron vittek el. A verseny szinte csak a húsz hektárnál kisebb földek árverésére korlátozódott. Az elkelt birtoktestek földterület minőségét jelző aranykoronánkénti árai bizonyos nyertes körökben a piaci ár alatti vásárlás gyanúját is alátámaszthatják.

Az adatok tanúsága szerint 179 db birtoktest, 3.030 ha, az elkelt területek 1/4-e (25,1%-a) erősen átlag alatti aranykorona-áron (50 eFt/Ak ár alatt) talált gazdára, és ráadásul közülük 155 db birtoktest (86,6%-a) esetében ez volt a kikiáltási ár, azaz licitálás és árverseny nélkül került a nyertesekhez. A aranykoronánkénti átlagos vételár 66.548 Ft/Ak lett a megyében.

A legalacsonyabb nyertes árajánlatot, csupán 23.466 Ft/Ak hektáros ajánlatot, Peitler Szilárd adta Balatonboglárról, egy Ordacsehiben található, 6,6 hektáros, 2032-ig saját maga által bérelt, kiváló, 41,7 Ak/ha értékű szőlőért, licit és versenytárs nélkül, kikiáltási áron leütött árverésen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.