2017. február 21., kedd

FEJLESZTÉSI PÉNZEK AZ ABORTUSZMENTESSÉGET ÍGÉRŐ EGYHÁZI FENNTARTÓKNAK - MIT IS ÜZEN A KORMÁNY?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nagy Gyöngyi
2017.02.21.


Egy hete, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (nem az egészségügyi államtitkár) sajtótájékoztatóján derült ki, hogy a Bethesda és a Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) 7,8 milliárd forintos fejlesztési támogatásban részesül, amelyért ’cserébe vállalják’, hogy a kialakítandó szülészeti és nőgyógyászati osztályaikon nem végeznek abortuszt.

Pár dolgot tegyünk helyre ezzel a hírrel kapcsolatban, mert rengeteg benne a félinformáció. A két kórház tavaly áprilisban rakta le fejlesztési koncepcióját az egészségügyi kormányzat elé. Ez a koncepció, amit most elfogadtak, szól a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztéséről, gyermek-pszichiátriai osztály kialakításáról, és emellett egy új szülészeti, illetve PIC-osztály (perinatális intenzív centrum) kialakításáról, a gyermekkórház keretei között, külföldi sikeres példákra hivatkozva a két típusú – gyerekgyógyászati és szülészeti-nőgyógyászati – ellátás közelítése kapcsán. A BIK-ben a nőgyógyászat fejlesztésére kerül sor, és a fenn említett összeg túlnyomó részét, 6,37 milliárd forintot a Bethesda használhatja fel.

A szülészeti-nőgyógyászati osztályokra vonatkozóan a koncepció már tavaly is tartalmazott, “önkéntes vállalásként” pár figyelemre méltó elemet: így a kevésbé medikalizált szülészetre vonatkozó – „otthonszülés a kórházban” – ígéretét, a hálapénz elutasításának vállallását, illetve azt a leginkább lelkiismereti okokból történő célkitűzést, hogy abortuszt az új felnőtt osztályokon nem fognak végezni (magának az orvosnak ma is joga van visszautasítani az abortusz elvégzését).

Az abortusz-mentesség elemét azzal is indokolja Velkey György, a Bethesda igazgatója és a Kórházszövetség elnökhelyettese, hogy jelentős a társadalmi nyomás (igény) a vallásos kismamák részéről, hogy várandósságuk kapcsán ne kerüljenek számukra nehéz kommunikációs helyzetbe. (Értsd, ne kelljen olyanba botlani a kórház folyósóján, aki abortuszra megy.)

E kiegészítések után térjünk a lényegre: mi is ezzel a hírrel – ezekkel a tényekkel – a probléma, mikor a koncepció bizonyos elemei vitathatatlanul pozitívak? És most elsősorban nem a két intézményt akarom kritizálni, hanem a döntéshozót.

Az, hogy a nem vallásos kismamák, sőt, a nem vallásos betegek részéről is igen nagy az igény a hálapénz-mentes egészségügyre.

Az, hogy a nem vallásos kismamák részéről (is) igen erőteljes az igény a kevésbé medikalizált szülészetek kialakítására.

Az, hogy miközben éppen készül (?) Budapest ellátásszervezési koncepciója, annak véglegesítését megelőzően sor kerül egy ilyen jelentős fejlesztési összeg odaítélésére, anélkül, hogy tudnánk, a nagy egész hogy fog kinézni, és valóban mire érdemes pénzt kiadni. (Pl.érdemes-e - méretgazdaságossági szempontokat is mérlegelve - újabb szülészeti osztályt kialakítani, vagy jobb lenne-e csak a gyermeksürgősségi osztályt fejleszteni.)

Az, hogy az Irgalmasrendi Kórház úgy nem fog végezni abortuszt, hogy közben erre területi ellátási kötelezettsége van.

Az, hogy a Lázár János szándékosan odadobja az abortuszt-kérdést félig-meddig gumicsontnak a többi probléma elfedésére.

Az, hogy nyilvánvaló, hogy az abortusz-mentességet a jelen jogszabályi környezetben nem lehet a támogatási szerződésben jogszerűen rögzíteni. Így – optimista feltételezéseim szerint és jogszabály-módosítás hiányában – ez ’csak’ egy üzenet. Az egyházi fenntartónak adunk pénzt – bár ő eleve többet kap – hiszen az egyháztól is jutnak hozzá források az állami finanszírozáson túl, miközben a normál állami rendszer rohad.

Az, hogy szándékosan ez a legfontosabb üzenet: abortusz-mentességre adunk pénzt, amivel borzolni lehet a kedélyeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.