2017. február 22., szerda

HOGYAN FIZESSÜK VISSZA A DIÁKHITELT BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.02.21.



Most a szabadon felhasználható diákhitel 1-et nézzük meg, mivel ennek sokkal brutálisabb a kamata, de legalább közkedvelt termék a diákok körében. Amiről még a diákhitel hivatalos kalkulátora is viszonylagosan hallgat (kivéve, ha nem olvasod a kapott adatokat, hanem nézegeted mérőszallaggal a grafikont), hogy a diákhitel kamata évről évre beépül a tőketartozásba. Ez azt jelenti, hogy akkor is növekszik a tartozásunk, amikor még iskolába járunk és elvileg a tanulmányainkra fordítjuk a pénzt.

Innentől kezdve pedig sajnos ez a diákhitel nem hagyományos (szülők hiteléhez hasonló) módon működik, ahol a havi törlesztésbe van beépítve a kamat mértéke, de a tőketörlesztés nem növekszik. Én a mai napig pipa vagyok a rendszerre, mert ezt nem hangsúlyozzák kellően. Minden szarról beszélnek, de azt nem rágják a diákok fülébe, hogy:

Fiam! Ha felveszed a hitelt, akkor minden évben 3-5%-kal növekszik a tőketartozásod! Ez azt jelenti magyarul, hogyha 10 évig megpróbálsz a mamahotel-suli tengelyen pörögni, akkor mire belekezdesz a saját életedbe, addigra nagyon sok millió forinttal tartozol...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.