2017. február 18., szombat

MEGSZŰNT AZ ORBÁN-RENDSZER


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.18.


Az Orbán-rendszer megszűnt. Két hónapja még létezett, aztán egyetlen nap alatt eltűnt. Nem betegeskedett, ereje teljében volt, amikor eltűnt az ellenzék horizontjáról. Megszűnt létezni. Korábban még tudtak róla, úgy ismerték, hogy illegitim és törvénytelen. Egy ideig azt mondták, fel kell számolni. Később csak kormányváltásről beszéltek, de az Orbán-rendszer létezéséről azért tudtak. Ennek most vége.

Az Orbán-rendszerrel eltűnt a fülkeforradalom, a NENYI, a NER, az alkotmányos rend megdöntése, a Köztársaság megszüntetése, a jogállam és a demokrácia felszámolása. Addig a szép napig, amíg el nem tűnt, mindenki tudott róla. Orbán másképp tudja. Szerinte rendszerváltás volt 2010-ben. Ezt most az ellenzéke letagadja, és felmenti a felelősség alól.

Korábban úgy gondolták, 2010 előtt nyugati típusú demokrácia volt Magyarországon. A maga hiányosságaival, hibáival, korrupciós ügyeivel együtt. Ezt védték az Orbán-rendszer ellenében. Orbán ezt számolta fel. Ez volt az övék, a NER pedig Orbáné. Aztán egyetlen nap alatt eltűnt a két rendszer közötti különbség. Átkos 27 év lett belőle. Az átmenet zavaros 27 éve. Orbán-rendszere vagy soha nem is volt vagy 27 éve az van.

A viták elkerülése végett, itt van szó szerint Fekete-Győr András szövege: “Az elmúlt 27 évben sajnos nem sikerült lebontani azt a falat, amit 40 év szocializmusa alatt körénk építettek. Ha ez sikerült volna, akkor a Momentum nem állna itt.” Nem volt rendszerváltás. Eljutottunk Csurka Istvánhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.