2017. február 26., vasárnap

MEGVAN, MIVEL JÁTSSZON, HA MÁR HALÁLOSAN UNJA AZ ACTIVITYT ÉS A TABUT

INDEX.HU
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2017.02.25.


A felnőtteknek kitalált társasjátékok sem csak azoknak a geekeknek szólnak, akik legszívesebben a sarki kisboltba is mágusnak vagy harcos lovagnak beöltözve szaladnának le: a játékkészítők is tudják, hogy egy buliban is az lehet az egyik legjobb program a hálószobán kívül, ha mindenki együtt játszhat valami olyat, ami van annyira egyszerű, hogy beleférjen előtte pár sör-unicum is, és kásásabb aggyal se legyünk totál esélytelenek. Amiben viszont nyilván az a kihívás, hogy ez az egyszerűség azért ne legyen blődség, és unalmassá se váljon tőle a dolog.

Ennek a műfajnak volt az alfája és az ómegája negyedszázada a szókitalálós protokvízjáték, a Tabu és a mondjam vagy mutassam-alapvetés, az Activity. Előbbi majdnem harminc, utóbbi majdnem huszonöt éves, úgyhogy egyrészt bőven volt ideje mindenkinek megunni, másrészt meg elég sokat fejlődött azóta a társasjátékipar, úgyhogy nyilván ezen a téren sem ártott előállni pár újdonsággal. Először jött és mindent felforgatott a zseniális Dixit, amely végre szakított a jó és rossz megoldások fetisizálásával, és csak a játékosok szabad asszociációira épített. Meg arra, hogy mennyire ismerjük a többiek gondolatait vagy lelkivilágát, és így ki tudjuk-e találni, hogy mi juthatott eszükbe a kártyákon szereplő gyönyörű képekről.

De már a Dixit óta is eltelt majdnem egy évtized. Az Index havi társasjáték-ajánlójában most bemutatunk két új és egy nem túl régi, remek partijátékot:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.