2017. február 24., péntek

MILITARIZÁLNÁ AZ ORSZÁGOT A KORMÁNY?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.02.24.


Az utóbbi években több paramilitáris csoport is feltűnt az országban, a bőnyi rendőr gyilkosságot követőn pedig kiderült, hogy a külföldről szervezett Magyar Nemzeti Arcvonal akár komolyabb terrortámadásra is képes lett volna. Látható az igyekezet a kormány részéről – például a határvadász alakulatok létrehozása, illetve lőterek létesítési országos méretekben –, hogy ezeket a szélsőjobboldali elemeket bevonzzák az állami keretek közé, így jobban megfigyelve a tevékenységüket.

Miért veszélyesek a katonásdit játszó csoportok?
Attól függetlenül, hogy valaki kedveli-e, vagy sem a jelenlegi kormányt, az tény, hogy az erőszak monopóliuma a modern államok egyik legfontosabb alapértéke. Az elv azt jelenti, hogy az állam egyedüli kiváltsága az erőszakszervezetek (pl.: rendőrség, katonaság) fenntartása és alkalmazása. Ezek a fegyveres szervezetek hivatottak akár erőszakkal is biztosítani az ország belső és külső fennmaradását és biztonságát.
A paramilitáris csoportok megjelenése azért problematikus, mert nem az állam irányítása alá tartoznak és gyakran egészen más értékek szerint cselekednek, mint az ország vezetői és a többségi társadalom. Az önkényes igazságszolgáltatás pedig hatalmas erőszakhullámot idézhet elő. A közelmúltban elkövetett európai terrortámadások egy részét pontosan ilyen paramilitáris csoportok hajtották végre, elég csak a bataclani mészárlás elkövetőire gondolnunk, akik jól kiképzett dzsihádisták voltak.
Bár nem iszlamista, több szélsőjobboldali csoport is létrejött az utóbbi években Magyarországon. Ezek felszámolása úgy tűnik, mintha nem állna az állam főbb prioritásai között, vagy ha igen, a különböző terrorelhárító szervezetek közötti rivalizálás nagyban hátráltatja ezt a munkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.