2017. február 28., kedd

OROSZ MÓDSZEREK MAGYARORSZÁGON - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.28.



A hamburgi Die Welt terjedelmes interjút közölt Heinrich August Winkler történésszel, és abból kiemelte, hogy az Európai Unió ma már nem tekinthető értékközösségnek, miután a liberális demokraták ellen kihívást intézett a magyar Orbán Viktor, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és az amerikai Donald Trump.

A liberális és az illiberális erők közötti kultúrharc szemtanúi vagyunk mind az Egyesült Államokban, mind a transzatlanti nyugaton – fogalmazott a történész, aki szerint a liberálisok számára a Trump-kihívás azzal jár, hogy újra kell éleszteniük az európai építkezés tervét. Winkler szerint a Nyugat története az értékek elhanyagolásának, majd újrafelfedezésének, az önkorrekciónak a története.

Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál Lydia Gallnak, a Human Rights Watch globális emberi jogi szervezet Kelet-Európával foglalkozó kutatójának a cikkét közölte annak kapcsán, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága, a LIBE meghallgatást tartott a magyarországi viszonyokról, a jogállamiság folyamatosan romló helyzetéről. A szerző kiemelte: az orosz kormányzati módszerekre emlékeztet, ahogyan a független szervezeteket a kormány megdöntésén mesterkedő fizetett aktivistáknak állítják be. Lydia Gall szerint a Fidesz jellemző példája annak a populista veszélynek, ami oda vezet, hogy kormányzati támadások céltáblájává válnak olyan alapvető európai értékek, mint például a szabad civil társadalom, ezért volt felettébb időszerű a mostani LIBE-meghallgatás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.